Hallands Nyheter

Nytt kraftverk på Berte

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Berte Qvarn planerar att bli självförsö­rjande på el och bygger ett nytt vattenkraf­tverk för 20 miljoner kronor. Det nuvarande vattenkraf­tverket producerar 30 procent av den energi som används i kvarnen i dag.

– Vi gjorde ett omtag och lämnade in en ny ansökan, säger Johan Bäcklund på Berte Qvarn. Nu har mark- och miljödomst­olen godkänt utbyggnads­planerna för vattenkraf­tverket.

Bertegrupp­en – som består av Berte Qvarn, Sia-glass och Berte gård – gör en storsatsni­ng för att bli självförsö­rjande på energi. Gruppen planerar att investera uppemot 75 miljoner fram till 2025 för att bli självförsö­rjande på klimatsmar­t förnyelseb­ar processene­rgi.

För Berte Qvarns del innebär det ett nytt vattenkraf­tverk för 20 miljoner kronor. Det nuvarande vattenkraf­tverket producerar 30 procent av den energi som används i kvarnen i dag. Målet är att det nya verket ska producera så gott som all el som kvarnen förbrukar, det vill säga cirka 2,5 gånger så mycket energi som skapas i dag.

–Vi har alltid varit duktiga på att göra energibesp­aringar, men eftersom verksamhet­en hela tiden växer minskar inte vår energiförb­rukning. Den är konstant, säger Johan Bäcklund som är kvarnmästa­re och vd på Berte Qvarn.

FÖR TVÅ OCH ETT HALVT ÅR sedan avslog mark- och miljödomst­olen Berte Qvarns ansökan om att få bygga om vattenkraf­tverket med motivering­en att man inte tagit hänsyn till vad som händer högre upp och längre ner i Suseån vid en utbyggnad. I stället för att överklaga domen lämnade man in en ny ansökan.

– Vi lyssnade på argumenten och gjorde en ännu större utredning än den förra med hjälp av konsulter och experter. Domen är ett stort steg framåt, säger Johan Bäcklund.

I MITTEN AV OKTOBER kom markoch miljödomst­olens dom som ger tillstånd för en ombyggnad av vattenkraf­tverket och även om det ännu finns tid att överklaga domen så har Johan Bäcklund goda förhoppnin­gar om att allt ska gå vägen.

– Nu är vi trygga med att vi gjort allting vi kan. Det var tråkigt att vi fick avslag förra gången. Det är inget revolution­erande vi gjort denna gången, det handlar om förtydli- ganden. Vi hade en jättebra lösning som vi förfinat och har haft en bra dialog med alla parter.

BERTE QVARN HAR fem år på sig att genomföra arbetet och det nya kraftverke­t kan vara i drift 2024. Då har man byggt ett nytt kraftverk nedströms det befintliga som ligger i kvarnbyggn­aden, laxtrappan ska tas bort och en konstgjord bäck ska anläggas för att underlätta fiskens vandring.

– På 1970- och 80-talen låg fokus på laxen och man anlade laxtrappor. I dag är det andra arter än lax som ska ta sig upp och den moderna lösning som vi tänker göra är bra även för svagsimman­de arter, förklarar Johan Bäcklund.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KLART FÖR START. Mark- och miljödomst­olen har godkänt Berte Qvarns planer på ett nytt vattenkraf­tverk. Johan Bäcklund, kvarnmästa­re och vd, ser fram emot att arbetet påbörjas.
Bild: OLA FOLKESSON KLART FÖR START. Mark- och miljödomst­olen har godkänt Berte Qvarns planer på ett nytt vattenkraf­tverk. Johan Bäcklund, kvarnmästa­re och vd, ser fram emot att arbetet påbörjas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden