Hallands Nyheter

Framtidens parkering är på ingång

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

VFAB är på väg att ta ett språng in i framtiden. Förhoppnin­gen är att automatise­rade system för p-hus och vägledning dit snart ska vara på plats.

Trafiksitu­ationen i Varberg står inför stora förändring­ar. Och det kommunala fastighets­bolaget VFAB står i begrepp att ta ett stort utveckling­ssteg kring sin parkerings­verksamhet.

De närmaste åren kommer att innebära en stor utmaning i takt med att parkerings­ytor försvinner i samband med tunnelbygg­et och sedan ska så småningom ett nytt bostadsomr­åde växa fram i hamnen. Allt detta innebär att trafiksitu­ationen kommer att bli mer ansträngd. Lägg därtill att stadens förtätning innebär att tidigare fria parkerings­ytor försvinner.

Resultatet kommer sannolikt innebära att allt fler söker sig till pareringsh­usen, som i dagsläget är fem till antalet.

– Det finns vissa marginaler eftersom beläggning­en är relativt låg i våra nuvarande parkerings­hus frånsett vissa perioder på året, exempelvis vid stora evenemang på sommaren, konstatera­r Albin Hillbom.

HAN ANSTÄLLDES I våras som fastighets­bolagets parkerings­utvecklare. Han ska föra bolaget in i den nya tidsåldern med allt vad det innebär av digitalise­ring, elbilar och automatise­rade system.

Ett första konkret steg är det system för automatisk registreri­ngsplåtsav­läsning som just har upphandlat­s från det norska företaget Giant Leap. Tjänsten ska utvecklas och tas i bruk någon gång under 2019. Tanken var från början att det skulle vara klart vid årsskiftet, men det kommer inte att hinnas med.

Systemet kommer innebära att p-skivan helt kan skrotas i parkerings­husen. I stället kommer dina registreri­ngsskyltar att läsas av automatisk­t.

– Tanken är att detta ska underlätta både för varbergare och besökare. Den största delen av de p-böter som utfärdas beror i dagsläget på att folk har glömt att ställa in sin p-skiva eller inte förstår hur systemet fungerar, säger Albin Hillbom.

Tillsamman­s med kamerasyst­emet så kommer också en app att utvecklas, där du kommer till exempel kommer att kunna får push-notiser när din parkerings­tid håller på att gå ut och utföra eventuella betalninga­r.

– Ett annat syfte med förändring­en är att detta kommer innebära att vi kommer kunna samla in informatio­n i realtid om beläggning­en i parkerings­husen, säger Albin Hillbom.

I NÄSTA STEG KOMMER VFAB att kunna utveckla ett vägledning­ssystem som hjälper dig att hitta till en ledig p-ruta från det att du närmar dig Varberg.

– Redan när du kommer till Lassabacka ska du kunna bli ledd vidare via skyltar och genom din app.

Ett första, litet men synligt, steg i utveckling­en kommer att inledas i veckan.

– Vi ska skylta upp våra parkerings­hus ordentligt så att alla vet vad de heter, säger Hillbom.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? UTVECKLAR. Albin Hillbom, Varbergs Fastighets AB:S särskilde parkerings­strateg.
Bild: ANNIKA KARLBOM UTVECKLAR. Albin Hillbom, Varbergs Fastighets AB:S särskilde parkerings­strateg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden