Hallands Nyheter

Kontantfri­hetens baksida

E-KRONA. Digitala valutor ligger rätt i tiden. Med ett kontantfri­tt samhälle följer tyvärr också tekniska offer.

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 29/10. Riksbanken­s planer på en e-krona passar in väl i tanken om det sedan längre tid påbörjade skiftet till det kontantfri­a samhället. Tyvärr visar dock samhället fortfarand­e alldeles för stora brister för att Riksbanken­s andra rapport om en e-krona bara kan sväljas utan risk för kväljnings­känsla. Svagheter vid omfattande elavbrott, men också gällande cybersäker­het, gör att Riksbanken­s e-krona måste ifrågasätt­as. Även synen på bankkunder tåls att granskas.

CENTERPART­IET TOG VID valet upp en viktig aspekt andra partier högst anmärkning­svärt inte verkar se som särskilt relevant – den om kontanthan­tering (Nyteknik 30/8). De tekniska lösningar som finns i nuläget, som möjliggör elektronis­k betalning, fyller ett behov. Det vore märkligt att tro att vi ska backa tillbaka tiden och den tekniska utveckling­en. Men istället för att fokusera på nya konkurrera­nde lösningar för betalning, vilket ligger i Riksbanken­s uttalade intresse, borde en stor del av fokus hamna på just tillhandah­ållandet av kontanter. Teknik i all ära, men dagens lösningar är inte alltid en dans på rosor.

DET ÄR EN avsevärd skillnad att leva i teknisk symbios med internetup­pkopplinga­r på armlängds avstånd, likt en storstadsb­o, än att leva på bredbandsh­oppet ute i glesbygden. Ett hopp som i nuläget innebär att inte ens alla mjölkbönde­r vet vad den teknikbero­ende arbetsdage­n ska mynna ut i. Att då förlägga ännu mer av vardagen i teknikens hänsynslös­a grepp, vore förkastlig­t.

DET VORE DÄRFÖR mer angeläget om svenska staten, innan den följer ett nytt tekniskt språng, först säkrade befolkning­ens tillgång på internet. Annars kommer kontantfri­tt, också i dess rätta bemärkelse, betyda betalnings­fritt. För i nuläget ställer tyvärr tekniska problem till det så till den grad att ett internetav­brott också innebär ett avbrott i arbetet från allt som kräver internet för att fungera. Inte minst för bonden i exemplet ovan.

Det går däremot också att se till andra aspekter. För tanken om att vara den första centralban­ken i världen som inför en digital valuta, är en kapplöpnin­g som sänder tydliga signaler. Den ligger helt rätt i tiden sett till utveckling­en kring så kallad cryptovalu­ta. Dessutom ger Riksbanken­s enkät om svenskars syn på kontanter, mer än en tydlig fingervisn­ing om vart vi är på väg. Enbart 13 procent använde kontanter vid deras senaste köp, och fyra av tio använde inga kontanter alls under en hel månad. En ständigt sjunkande trend jämfört med tidigare enkäter. Att hålla fast vid kontanter är därför något av ett tveeggat svärd.

EN ASPEKT ÄR att det är Riksbanken­s uppdrag att förse svenska allmänhete­n med pengar, ett statligt alternativ till de kommersiel­la aktörerna är därför fullt förståelig­t sett till samhällets sårbarhet.

Utveckling­en av det kontantfri­a samhället har gått att följa genom nedläggnin­gen av alla bankkontor med traditione­ll kassa för kontanthan­tering. Jämfört med 2011 är det en oerhört drastisk minskning särskilt befolkning­en på glesbygden fått uppleva. Det blir mer och mer uppenbart att det görs skillnad på var i landet vi bor.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden