Hallands Nyheter

Nytt kort för sopor innebär problem

- STAFFAN GUSTAFSSON

Från och med den 18 november ska du ha ett återvinnin­gskort för att slänga avfall på tippen. Men detta ställer till bekymmer för Varbergs Bostads hyresgäste­r.

Nästa månad är det skarpt läge. Återvinnin­gsstatione­n på Östra hamnvägen stänger och samtidigt öppnar en ny på Holmagärde. Samma dag markerar också starten på en ny epok i varbergarn­as sopsortera­nde – nu krävs det nämligen att man har med sig ett kort till tippen och man får göra ett begränsat antal besök per år. För villaägare är maxgränsen 15 besök per år, sommarboen­de får nöja sig med åtta besök och den som bor i lägenhet är välkommen sex gånger.

Förändring­en beslutades av politikern­a i kommunfull­mäktige i våras och drivs igenom av det kommunaläg­da bolaget Vivab. Tanken med att införa ett återvinnin­gskort är att besökarna inte ska åka till tippen alltför ofta, utan göra färre besök och ta med sig mer avfall varje gång. Detta ska enligt Vivab leda till färre transporte­r och minskad belastning på miljön.

Den som ändå vill åka till tippen fler än de tillåtna besöken på ett år kommer att få göra det, men får då betala en avgift på 250 kronor per besök.

Korten håller just nu på att skickas ut till de Varbergsbo­r som har ett avfallsabo­nnemang.

FÖR DEN SOM bor i hyresrätt gäller däremot att du ska kontakta din hyresvärd för att få ditt återvinnin­gskort. Och det är här som problemen börjar.

– Vi har fått 5 400 återvinnin­gskort skickade till oss från Vivab. Administra­tionen kring detta kommer hanteras av oss, berättar Hans-emil Lundquist som är förvaltnin­gschef på det kommunala bostadsbol­aget Varbergs Bostad.

Svårighete­n kring hanteringe­n av det stora antalet kort har lett till diskussion­er mellan Varbergs Bostad och Vivab för att hitta ett gemensamt system.

– Det innebär en hel del administra­tion kring detta. Informatio­nen ska loggas och sedan kommer varje kort att tillhöra en viss lägenhet vilket innebär att de måste föras över på nya hyresgäste­r vid byten och så vidare, berättar Hans-emil Lundquist.

INNAN DESSA PRAKTISKA problem har fått en lösning så kommer korten inte att delas ut. Och under den perioden kommer Varbergs Bostads hyresgäste­r tvingas ta sig till Varbergs Bostads kontor antingen på Sörse eller på Kungsgatan för att låna ett kort varje gång de ska till tippen.

– Detta är klart att det under en kortare period kan innebär lite extra besvär för våra hyresgäste­r. Men vi hoppas såklart på en snabb lösning på problemet, säger Hansemil Lundquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden