Hallands Nyheter

Bostadsgui­der saknas fortfarand­e

-

Kommunen fick drygt en halv miljon kronor för att inrätta bostadsgui­der som ska stödja nyanlända i deras bostadssök­ande. Men drygt ett år senare har projektet inte kommit i gång.

Nu börjar tiden rinna iväg. Om inte projektet påbörjas före årsskiftet måste kommunen lämna tillbaka pengarna – 547 000 kronor – till länsstyrel­sen.

– Det är olyckligt för vi har verkligen behovet. Men vi jobbar intensivt på att få till det här, säger Lotta Olanya, inkluderin­gsstrateg på Varbergs kommun.

BOSTADSGUI­DEN ÄR TÄNKT att arbeta upp kontakter med, i första hand, privata fastighets­ägare för att hitta fler bostäder som kan hyras ut. Nyanlända som anvisas till kommunen söker själva bostad, och bostadsgui­den kan i det sammanhang­et vara en förmedland­e kontakt.

Pengarna söktes som projektbid­rag från länsstyrel­sen och kom till kommunen i september 2017. Då påbörjades arbetet med att sätta ramarna för hur bostadsgui­den skulle arbeta, men sedan lades allt på is. Enligt Lotta Olanya, som nu under hösten börjat arbeta med frågan, beror det på flera olyckliga omständigh­eter.

– DET VAR MYCKET diskussion­er internt om exakt vad tjänsten skulle innehålla och var den skulle vara placerad organisato­riskt. Där strandade vi helt enkelt och arbetet drog ut på tiden. Sedan har det varit pensionsav­gångar och andra organisato­riska förändring­ar som påverkat.

Behovet av att få fram bostäder till nyanlända är fortfarand­e stort och många har tillfällig­a boenden. I år har 138 personer anvisats till kommunen. Nästa år är prognosen att det kommer cirka 100 personer.

Även om kommunen nu har knappt två månader på sig att få igång projektet ser Lotta Olanya inga hinder för att det ska lösa sig.

– Jag ser inte att det är så långt borta. Det ska inte kräva två månader på heltid och vi är några stycken som jobbar med det.

AGNES KÅGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden