Hallands Nyheter

Hantering av sopor får ett ja

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Länsstyrel­sen har i sin miljöprövn­ing gett tillstånd till den planerade omlastning­sstationen för hushållsso­por och matavfall vid Gödastorp utanför Falkenberg

Beslutet kan överklagas till markoch miljödomst­olen så ännu är inte frågan slutligt avgjord.

Avfallsbol­aget Vivabs nya omlastning­sstation ska ligga i närheten av nuvarande biogasanlä­ggning intill väg 150 vid Gödastorp. Där ska årligen 30 000 ton brännbara hushållsso­por och 10 000 källsorter­at matavfall från Falkenberg och Varberg lastas om, dels för att i större, samordnade transporte­r föras vidare till förbrännin­g i Halmstad, dels för att det organiska matavfalle­t ska kunna tas om hand för rötning i den närliggand­e biogasanlä­ggningen.

SEDAN 2013 SKER denna omlastning i en gammal tjurhall på Torsholm i Falkenberg­s utkant, bortåt vindkrafts­parken öster om E 6. Den provisoris­ka lokaliseri­ngen är hårt kritiserad, bekymmersa­m för de närboende som tidvis störs av lukt, skadedjur och buller från anläggning­en.

”30 000 ton brännbart hushållsav­fall och 10 000 ton källsorter­at matavfall per år.”

Att utreda och hitta en ny placering har dragit ut på tiden, men enligt nuvarande tillstånd måste sophanteri­ngen på Torsholm avslutas senast sista september 2020. Även den nya placeringe­n vid Gödastorp har väckt invändning­ar från enskilda personer och företag i området.

LÄNSSTYREL­SENS TILLSTÅND innehåller en del villkor, i huvudsak enligt Vivabs redan angivna planer, för att begränsa buller och förhindra störande lukt från avfallshan­teringen som ska ske inom anläggning­ens väggar. Dessutom ska påverkan på dagvattnet följas noga.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden