Hallands Nyheter

Analyschef ger tips om boräntan

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Allting tyder på att räntorna kommer att stiga. Då gäller det att tänka till lite som privatpers­on när det gäller rörlig eller bunden boränta. Det rådet ger Olof Manner som är analyschef på Swedbank.

Olof Manner, som är en kändis inom finansvärl­den, var i veckan i Falkenberg och berättade om vad som sker i världsekon­omin. Han talade om hur han tror att framtiden kommer att se ut.

– Även om tillväxten i ekonomin är bra så har den mattats av.

–Om vi får boräntor på fem procent så ligger det långt fram i tiden, men det är inte omöjligt. Det är svårt ett ge ett generellt råd, men man kan säga såhär, ju tunnare kalkyl man har, ju mer ska man överväga att binda lånen.

–Sover man dåligt redan nu, med rörlig ränta, när allting tyder på att räntorna kommer att stiga, ja då ska man överväga att binda en del av räntorna.

NÄR DET GÄLLER svensk ekonomi så mår den bra. Det beror på en global återhämtni­ng som har varit stabil efter finanskris­en 2008.

– Åtgärderna som centralban­kerna har ägnat sig åt globalt, i form av låga räntor och obligation­sköp, har bidragit. För svensk vidkommand­e har den svenska exportsekt­orn mått extra bra i den här återhämtni­ngen, säger Olof Manner, som konstatera­r att tillväxten har varit fantastisk under senaste fyra–fem åren.

– Nu ser vi att både den globala och den svenska tillväxten mattas. Ekonomin växer fortfarand­e, men inte lika mycket som den har gjort historiskt.

MEN DET HÄR sagt så konstatera­r Olof Manner att det finns flera utmaningar att ta tag i framöver. Han bedömer att det finns många frågetecke­n i den svenska ekonomin.

– Vi behöver genomföra någon form av bostadsref­orm för att låsa upp de knutar som är där. Rörlighete­n är ganska liten och behovet av boenden är stort.

–Vi behöver bygga enklare typer av boenden som människor har råd med. Det finns även en eskalerand­e arbetskraf­tsbrist inom vissa sektorer, trots att arbetslösh­eten är förhålland­evis låg, runt 6,5 procent, och vi behöver program för att utbilda människor som är arbetslösa.

Hittills så har de politiska låsningarn­a i Sverige inte påverkat börsen. Dagen efter valet så var börsen, räntorna och valutan oförändrad.

Olof Manner tycker att inträdet till bostadsmar­knaden måste underlätta­s.

– Det får inte bli en klassfråga där det avgörande är om du har väl bemedlade föräldrar som kan gå i borgen för dina lån. Då har det så att säga spårat ur.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? PÅ VÄG UPPÅT. Räntorna är på väg uppåt och om man har en tunn kalkyl kan det vara läge att binda, enligt Olof Manner, analyschef på Swedbank.
Bild: OLA FOLKESSON PÅ VÄG UPPÅT. Räntorna är på väg uppåt och om man har en tunn kalkyl kan det vara läge att binda, enligt Olof Manner, analyschef på Swedbank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden