Hallands Nyheter

Ensamkomma­nde

-

Hon har levt som hemlös, sovit på spårvagnar och erbjudits sex mot ersättning. Att livet som ensamkomma­nde tjej utan rätt att vistas i landet innebär stora faror kan Aisha intyga.

Klockan är halv elva på kvällen, och mannen utanför centralsta­tionen i Göteborg är enträgen. – Vad gör du här ensam? – Jag väntar på mina kompisar, ljuger Aisha.

Men mannen ger sig inte, han fortsätter att följa efter henne. – Var är dom? frågar han. – Jag vet inte, jag väntar. Vad är ditt problem? säger Aisha.

Då framför han plötsligt sitt egentliga ärende.

– Kan du ha sex med mig? Jag kan ge dig pengar.

Frågan kommer som en chock för Aisha, som direkt säger nej. När mannen fortsätter att försöka övertala henne blir hon rädd och försöker söka sig mot andra människor som är ute på gatan, som ett skydd. Till slut går han.

I efterhand har hon reflektera­t över hur utlämnad hon var i situatione­n.

– Jag tänker att han kunde ha gjort vad han ville. Det var bara tur att det inte hände. Men han hade makten att göra det, han var kille, han var stor, jättestark, han kunde ha gjort vad som helst. Jag hade ingen möjlighet att stoppa honom, och jag hade aldrig vågat slå larm till någon vakt eller polis. Jag hade bara tänkt att de skulle utvisa mig direkt.

AISHA, 21, HAR levt som gömd i Sverige i nästan två år. Hon var 17 när hon kom ensam till Sverige från Etiopien 2015 och sökte asyl av politiska skäl. Enligt henne har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden