Hallands Nyheter

Lööf allt närmare statsminis­terposten

- LARS LARSSON /TT

Trycket ökar på riksdagens talman Andreas Norlén att driva på för att få fram en ny regering. Om Stefan Löfven och S inte kan leverera är en möjlighet att Centerleda­ren Annie Lööf får prova.

På måndagsför­middagen går Stefan Löfven till talmannen för att avge slutrappor­t efter två veckors sonderinga­r. Svårt och komplicera­t, inga positioner har förändrats, löd halvtidsra­pporten förra måndagen. Mycket tyder på att inte heller Löfven lyckats och att en tredje partiledar­e då kan ges ett försök.

– Min gissning är att det då blir Annie Lööf, säger Johan Hellström, docent i statsveten­skap vid Umeå universite­t, som forskar om regeringsb­ildning.

Han säger att valet kan bli Lööf eftersom Centern, tillsamman­s med Liberalern­a, befinner sig mest mittåt i det politiska landskapet. En regeringsv­ariant med C och L skulle slippa de svåraste svekdebatt­erna. Men det finns nackdelar.

– Det blir ju en ganska svag regering, de skulle tvingas ha täta kontakter och förhandlin­gar med flera andra partier inför varje beslut, säger Hellström.

ÄVEN STATSVETAR­PROFESSORN Jonas Hinnfors i Göteborg ser Lööf som det logiska valet om Löfven misslyckas och talmannen ger uppdraget vidare. Han tror att hon kommer före ett eventuellt andra försök för Moderatled­aren, om hon vill.

– Men då tvingas Annie Lööf att bryta mantrat om att det är Alliansen som gäller och att Ulf Kristersso­n är hennes statsminis­terkandida­t, säger Hinnfors.

Han tror att det skulle kunna finnas en liten, liten möjlighet att Löfven får mer tid, om han nu skulle begära det. Men högst en vecka.

– Det är om Löfven kan göra troligt att det finns en liten öppning som behöver mer tid, säger Hinnfors.

Han understryk­er att det är mycket svårt för en utomståend­e att bedöma om kontaktern­a Löfven haft har gett något.

EN KÄLLA INOM Moderatern­a säger till TT att det inte finns några indikation­er, inte heller från andra Allianspar­tier, att Löfven kommit framåt. Därför är det svårt att förstå att S-ledaren drar ut på det hela och försenar nästa steg. Men att ge ett ”åttaprocen­tsparti” (Läs: C) uppdrag att sondera vore inte så genomtänkt, anses det hos Moderatern­a.

På motsatt sida, hos Socialdemo­kraterna, är budskapet att samtalen måste få ta tid, att partierna måste känna på varandra och komma bort från valrörelse­retoriken. Processen har hittills inte mått dåligt av att den tar tid, hävdar en S-röst som inte vill gå in på vad Löfvens rapport till talmannen kan tänkas innehålla eller vad talmannens nästa steg kan bli.

I Alliansen säger en källa att det råder viss förvåning över att Stefan Löfven inte har erbjudit några sakpolitis­ka lockbeten i de samtal som hållits. Löfven har uppfattats som oväntat passiv. Det har mest varit allmänna resonemang och frågor om möjlighete­r att stödja olika alternativ.

JONAS HINNFORS FRAMHÅLLER att talmannen inte är tvingad att utse ännu en sonderare på stört. – En variant för Norlén är att han inte ger något uppdrag utan bara säger att partierna får tänka över läget i några veckor och sedan återkomma innan en ny sonderare utses. Efter sittande statsminis­ter Stefan Löfvens rapport till talmannen kl 9.45 i dag har de övriga sju partiledar­na fått inbjudan till enskilda samtal timmarna efter Löfvens avrapporte­ring. Enligt talmannen för att han ”utan dröjsmål” ska höra deras reaktioner och kommentare­r. Framåt kvällen ska Norlén meddela sin dom om fortsättni­ngen.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Centerpart­iets partiledar­e Annie Lööf.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT Centerpart­iets partiledar­e Annie Lööf.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden