Hallands Nyheter

Aisha erbjöds att sälja sex

- ANJA HAGLUND/TT

pappan dödats på grund av sin politiska uppfattnin­g och mamman och en av systrarna satts i fängelse. Men Aishas asylansöka­n godkändes inte. I december 2016 kom det slutgiltig­a avslaget – och då stod hon helt ensam.

– Jag hade inga pengar, ingen plats att bo på, ingen som kunde hjälpa mig, berättar Aisha.

ATT ÅTERVÄNDA TILL hemlandet upplevde hon som omöjligt, på grund av det som hänt familjen.

Hon hängde på centralsta­tionen, besökte kyrkor för att få mat och försökte sova på spårvagnen. Det var olika lösningar varje natt.

– Det var jättetråki­gt. Man riskerar allt möjligt. Jag sov jättedålig­t och var väldigt rädd, eftersom när det blir natt finns det ingen som kan skydda dig.

Flera gånger blev hon bortkörd från centralsta­tionen eller spårvagnen.

– En natt var jag på centralen när de stängde. Vakterna kom och sade att jag inte fick vara där. Jag sade att ”jag har ingen plats att vara”. Men de sade bara att jag måste ut.

– Det var den svåraste tiden i mitt liv här i Sverige.

HON MÖTTE ALDRIG någon annan ensamkomma­nde tjej som befann sig i samma situation som henne, däremot många killar.

– Skillnaden är jättestor. Som tjej är man mer utsatt. Det är ingen som vågar göra något mot en kille. Men alla vågar göra något hemskt mot en tjej om de vill, säger hon.

Ett par månader efter det definitiva avslaget, i februari 2017, kom hon i kontakt med frivilligo­rganisatio­nen Agape som stöttar ensamkomma­nde i Göteborg. Det blev slutpunkte­n för hemlöshete­n och utsatthete­n. I dag bor hon hos en frivillig familj som kontrakter­ats via Agape. Hon har fortsatt att gå i skolan och i somras tog hon studenten.

UTAN TILLSTÅND ATT vara i landet kan hon inte plugga vidare på högskola eller universite­t, men studerar nu på en folkhögsko­la till lärarassis­tent.

– Jag vill inte bara sitta hemma och tänka. När jag blev antagen blev jag jätteglad.

Men samtidigt finns en stor oro för framtiden. Hon kan söka asyl på nytt 2020.

– Jag kan inte säga någonting om framtiden. Men jag ska kämpa på så långt jag kan. Jag ska inte sluta studera och jag ska tänka framåt, oavsett vilken situation jag har.

– Det är många som vill hjälpa, jag tror inte att jag kommer att bli hemlös igen. Fotnot:

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? hon var 17 år. Hon har levt som hemlös, sovit på spårvagnar och erbjudits sex mot ersättning.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT hon var 17 år. Hon har levt som hemlös, sovit på spårvagnar och erbjudits sex mot ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden