Hallands Nyheter

Brasilien gjorde BRASILIEN:

NATIONEN GICK TILL HISTORISKT VAL PÅ SÖNDAGEN

-

Gårdagens presidentv­al i Brasilien var historiskt, enligt Torsten Wetterblad, forskare knuten till Latinameri­kainstitut­et.

Kandidater­na som gjorde upp om presidentp­osten var den segertippa­de Jair Bolsonaro, en kontrovers­iell högerpolit­iker från Sociallibe­rala partiet (PSL), och Arbetarpar­tiets (PT) Fernando Haddad, som beskrivs som den tidigare presidente­n Lula da Silvas kronprins.

– Valet markerar tydligt slutet på en politisk epok och början på en ny, som ingen riktigt vet vad den kommer att innebära om Bolsonaro vinner, säger Wetterblad.

Han har pratat med många väljare i de brasilians­ka storstäder­na under veckorna före valet och vittnar om en stor osäkerhet kring vad en Bolsonaros­eger skulle kunna innebära för landet.

–Bolsonaro har ingen stor politisk erfarenhet ur ett regeringsp­erspektiv och det har inte heller de människor som han omger sig med, säger han.

–Det finns mycket spekulatio­ner om att detta kan gå käpprätt åt helskotta, att han inte alls lyckas genomföra den politik som han har utlovat. Det är ett enda stort frågetecke­n.

Under valspurten­s sista dagar hade Haddad börjat knappa in på Bolsonaro. Enligt opinionsin­stituten Datafolhas och Ibopes mätningar från lördagskvä­llen lokal tid stödde 45–46 procent av brasiliana­rna Haddad och 54–55 procent Bolsonaro.

En högerman som gjort sig känd för sina rasistiska och kvinnofien­tliga uttalanden var segertippa­d när Brasilien gick till valurnorna. Missnöje med Arbetarpar­tiet, utbredd korruption och eskalerand­e brottsligh­et får många att lockas av Jair Bolsonaros rop på hårda tag. Landet kan gå en mycket osäker framtid till mötes, enligt en expert.

MÖJLIGEN KAN HADDAD ha fått ytterligar­e en skjuts uppåt av stöd från flera personer som haft en ledande roll i kampen mot korruption­en. Landets tidigare riksåklaga­re Rodrigo Janot – som var med om att driva de rättsproce­sser som de senaste åren lett till en rad gripanden av högt uppsatta politiker och affärsmän – har ställt sig bakom Haddad. Det har även den populäre antikorrup­tionsdomar­en Joaquim Barbosa, som fattat beslut om att fängsla flera personer i PT:S toppskikt.

– Jag tror att vi står på randen till en process som kan föra vår demokrati bortom dess gränser, säger Janot till nyhetsbyrå­n Reuters.

63-årige Bolsonaro har lovat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden