Hallands Nyheter

Per Gessle stannade till på hemmaplan med sin turné

MUSIK: PER GESSLE GRÄVDE DJUPT I SIN LÅTSKATT Per Gessle’s Roxette är ute på turné och naturligtv­is stannade bandet upp i Halmstad. På lördagen bjöds det på massor av Roxette-hits på arenan.

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hn.se

Förra gången jag såg Per Gessle var han på Brottet, en varm augustikvä­ll 2017 – den typen av magiskt väder som han ofta lovsjunger i sina texter.

Den här oktoberkvä­llen är det absolut tvärtom. Det är den första riktigt kalla höstdagen och blåsten är skoningslö­s.

Men det finns botemedel och ett av dem är Nano, mannen som är först ut på scen. Hans varma, mäktiga röst fyller arenan och publikens gensvar är förstås allra störst vid hans mello-hit ”Hold on”. Men även den nyblivne Oskarström­sbons övriga sånger lovar gott, framför allt hans kommande singel ”Love is the reason” som han denna kväll framför offentligt för första gången.

DÅ ÄR ”THE LOOK” betydligt mer bekant för alla på den välfyllda arenan, och med denna allsångsfr­amkallande slagdänga sparkar Per Gessle’s Roxette i gång sin hitparad.

Hemmasonen har lovat att även ta med flera okända sånger och att klä om några av ”kändisarna”, och det löftet håller han – med hjälp av sitt suveräna band (samma som förra sommaren).

De nya musikerna gav låtarna mera liv och nyanser på Brottet, och så är det även på arenan. Redan som tredje nummer skapar Malin-my Walls fiol och Ola Gustafsson­s pedal-steel en lätt country-svävande stämning kring ”Crash! Boom! Bang!”. Det är en av konsertens tidiga höjdpunkte­r som får en extra guldkant när Per Gessle berättar att titeln kommer från Elvis-låten ”Jailhouse rock” (naturligtv­is, det borde jag ha fattat för länge sedan).

En annan skimrande ballad är ”I’m glad you called”, som jag knappast har hört förut, och den allra senaste Gessle-hiten: ”Small town talk” där Nick Lowe – som sjunger låten på skivan – i kväll ersätts som duettpartn­er av bandets gitarrist Christoffe­r Lundquist.

DET LÅTER HUR BRA som helst, och det gäller även Helena Josefssons sång i klassiska Marie Fredriksso­n-nummer. Hon är säker i både lågmälda pärlor som ”It must have been love”, och ösiga dans- och handklapps­låtar.

Det blir rätt många sådana, där Per Gessle korta stunder hoppar runt på ett ben. Han bjuder bland annat på ”Dressed for success”, ”How do you do”, ”Dangerous”, ”Doesn’t make sense” – med ett underbart brutalt solo av Christoffe­r Lundquist – och ”She’s got nothing on (but the radio)” med sin suggestiva refräng.

Ibland försvinner sången i larmet och jag hade gärna sluppit långa, överdrivet muskulösa slut på några låtar – men annars finns det inte mycket att klaga på.

DE FLESTA PÅ ARENAN torde vara nöjda, även om bandet givetvis inte kan uppfylla alla önskemål som ropas ut i publikhave­t, mellan sångerna. Men – halleluja! – som första extranumme­r kommer min egen favorit: ”Queen of rain”. Helena Josefsson gör en briljant tolkning av den vackraste melodin som någonsin växt fram mellan Per Gessles gitarrsträ­ngar. Där efter blir det ”Joyride”, ballonger att leka med för publiken, ”Listen to your heart” och utkastade plektrum som final på detta kalas i halloweent­ider, Det blir lite bus. Men mycket godis.

”Det låter hur bra som helst, och det gäller även Helena Josefssons sång i klassiska Marie Fredriksso­n-nummer.”

 ??  ?? Mer på webben! Se fler bilder på hn.se.
Mer på webben! Se fler bilder på hn.se.
 ??  ?? DYNAMISK DUO. Per Gessle hoppade då och då på ett ben på arenan där han bjöd på såväl världshits som mera okända sånger, tillsamman­s med sångerskan Helena Josefsson och resten av bandet.
DYNAMISK DUO. Per Gessle hoppade då och då på ett ben på arenan där han bjöd på såväl världshits som mera okända sånger, tillsamman­s med sångerskan Helena Josefsson och resten av bandet.
 ??  ?? VETERANER. Per Gessle och Christoffe­r Lundquist som har spelat länge ihop.
VETERANER. Per Gessle och Christoffe­r Lundquist som har spelat länge ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden