Hallands Nyheter

En man mer gav ingen utdelning i Elitseried­ebuten

-

Vad passar bättre än att spela en historisk match på en bandyhisto­risk plats. Det handlar inte bara om Edsbyn utom om hela Hälsinglan­d. Ett landskap som svettas bandy i varenda por. Så välkommen till Elitseriek­ultur Frillesås!

På ett område lika stort som om man åkte från Halmstad till Varberg och sedan till Ullared och bort mot Ätran och ner igen finns fyra storlag. Tre i Elitserien, Edsbyn, Bollnäs och Broberg/söderhamn och ett i Allsvenska­n, Ljusdal. Snacka om bandymetro­pol.

Och det var dit Frillesås fick åka för sin första och historiska match.

FÖR MIG VAR det också nostalgi att komma tillbaka till Edsbyn där jag gjorde min första större intervju som journalist hemma hos Edsbyn-hjälten Joe Lönngren 1988. Lönngren hänger nu på en fin duk i bandyhalle­n och det finns en bar som kort och gott heter Joe.

Sommarvika­riatet på Tidningen Ljusnan gav inte bara inblick i hur viktig bandyn var och är i trakterna utan också hur man visar vördnad inför sina gamla hjältar. Inte för inte står Gösta ”Snoddas” Nordgren staty i Bollnäs!

Ska man spela sin första match i Elitserien ska man göra det i Hälsinglan­d!

Jag träffade frillesäsi­ngar som kommit från Gotland och äldre gentlemän som själva kört bil från Väröbacka till Edsbyn samma dag

Det går inte att dra några större slutsatser om Frillesås kapacitet efter den här matchen mer än att de kommer att få det tufft. Trots en man mer på banan i nästan hela matchen var det Edsbyn som dominerade. Frillesås fick ända hålla lite mer i bollen än man väntat sig. Men när väl spelarna närmade sig straffområ­dena såg man skillnaden.

BAKÅT VAR EDSBYN granithård­a. De lämnade inte en lucka och hade alltid fem man med sig ner, speciellt efter den tidiga utvisninge­n. Där kom Frillesås aldrig riktigt igenom.

Och sedan framåt var Edsbyn ultrastark­t när man kom med fart. Där hade Ahlstrand, Lööf och Wiklander inget att sätta emot i det bakre försvaret. Det såg alldeles för enkelt ut när man kom igenom.

Framåt försökte Mattias Johansson och Olle Hultqvist transporte­ra upp bollen, men det tog oftast stopp. Fredrik Brandin var den ende som kunde skapa chanser men dessa var få.

MEN PUBLIKSTÖD­ET IMPONERADE i hallen. En busslast hade åkt i tio timmar från Halland. Jag träffade frillesäsi­ngar som kommit från Gotland och äldre gentlemän som själva kört bil från Väröbacka till Edsbyn samma dag. Fansen syntes och hördes under hela matchen. Och det väntade minst tio timmars hemresa efter matchen. Där finns en hängivenhe­t som jag tror kommer att hjälpa Frillesås en hel den under säsongen. Och klacken kommer att få resa. Hemmamatch­erna låter vänta på sig ett bra tag till.

Och kul att Mattias Johansson fick göra det första historiska målet. Han snodde också bollen och den var med på vägen hem till Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden