Hallands Nyheter

Miljonproj­ekt att ta bort spåret

Det skulle kosta 70 miljoner att bygga om och ta bort industrisp­året. Tekniska nämnden föreslår att allt blir kvar som i dag.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

I drygt fem år diskuterad­es förutsättn­ingarna för en kombitermi­nal i Torebo, strax söder om Långås och en ombyggnad av godsbangår­den i Falkenberg. En sådan lösning skulle ha knutit ihop centrala Falkenberg med Västra gärdet och gjort det möjligt att bygga bostäder, butiker och anlägga parkmark på det nuvarande spårområde­t.

Nu har tekniska nämnden kommit

Tekniska nämnden vill att projektet för en ny industrisp­årslösning avslutas. Men det är politikern­a i kommunfull­mäktige som bestämmer.

fram till att det är dags att skrota planerna, av ekonomiska skäl.

REDAN VÅREN 2017 konstatera­de man att det inte gick att bygga en kombitermi­nal i Torebo som man först hade tänkt. Det nya målet för projektet blev istället att bygga om godsbangår­den i centrala Falkenberg. Järnvägssp­året skulle kunna tas bort på sträckan från bussgarage­t, strax norr om gamla stationen, och vidare söderut. På så sätt skulle det bli möjligt att göra om den halvan av godsbangår­den till ett område för bland annat bostäder och bygga ihop Västra gärdet med centrala Falkenberg.

Den andra delen som ligger närmare Essity (före detta SCA) skulle göras om till en omlastning­splats för järnvägsgo­ds.

Trafikverk­et har räknat ut att kommunens kostnad för en sådan

lösning skulle hamna på 70 miljoner kronor. Enligt tekniska nämnden har varken Trafikverk­et, Essity eller exploatöre­r varit intressera­de av att vara med om att finansiera projektet och eftersom kommunen inte anser att man har någon större nytta av den typen av ombyggnad tycker politikern­a i tekniska nämnden att det är lika bra att lägga ner projektet.

– Jag tror att även kommunfull­mäktige kommer att säga att projektet ska avslutas. Om behovet av ett industrisp­år blir större i framtiden, till exempel om en industri etablerar sig, finns det möjlighet att göra något. Men att lägga 70 miljoner kronor på något som vi inte vet om vi kommer att ha nytta av, det är ingen bra lösning, säger Lars Agbrant (M), ordförande i tekniska nämnden.

– Eftersom vi föreslår att spåren ska ligga där de ligger lägger vi inga pengar på att ta bort dem. Skulle de behövas i framtiden så finns de kvar.

OM TEKNISKA NÄMNDEN får som den vill när kommunfull­mäktige ska fatta beslut innebär det att det kommunala industrisp­året ner till hamnen och Trafikverk­ets godsbangår­d förblir som det är idag. Det innebär i sin tur att det inte blir möjligt att knyta ihop Västra gärdet med centrala Falkenberg.

”Att lägga 70 miljoner kronor på något som vi inte vet om vi kommer att ha nytta av, det är ingen bra lösning.”

LARS AGBRANT (M) ordförande i tekniska nämnden

 ??  ?? BLIR KVAR. Tekniska nämnden vill skrota alla planer på förändring­ar av industrisp­året.
BLIR KVAR. Tekniska nämnden vill skrota alla planer på förändring­ar av industrisp­året.
 ?? Bild: ARKIVFOTO: OLA FOLKESSON ??
Bild: ARKIVFOTO: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden