Hallands Nyheter

S tror på höjd skatt

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Socialdemo­kraternas Jana Nilsson räknar med att de borgerliga partierna kommer att få krypa till korset och höja kommunalsk­atten i Varberg. Själv vill han redan nu höja med 50 öre och satsa på välfärden.

Ekonomin kommer inte att gå ihop för Varberg de kommande åren. Det är Socialdemo­kraternas övertygels­e och därför vill man höja kommunalsk­atten.

Jämfört med den alliansbud­get som presentera­des häromvecka­n är det en ganska annorlunda verklighet­sbild som tecknas i Socialdemo­kraternas skuggbudge­tförslag.

Partiet ser stora utmaningar för kommunens ekonomi under de kommande åren och vill därför se såväl höjd kommunalsk­att som effektivis­eringar och ökade bidrag från staten.

– För att behålla den kvalitet vi har inom välfärden så behöver vi höja skatten. Och jag är ganska övertygad om att den styrande alliansen också kommer att behöva göra det så småningom, säger opposition­srådet Jana Nilsson (S) som på måndagsför­middagen presentera­de sin skuggbudge­t för 2019.

DET FINNS FLERA orsaker till att Varbergs ekonomi kommer att pressas under de kommande åren. Det handlar bland annat om den ”växtvärk” som det innebär att kommunens invånarant­al förväntas växa. Då krävs nya investerin­gar, vilket kostar pengar på kort sikt. Senare väntas skattintäk­terna öka, men med en viss eftersläpn­ing.

– När vi bygger exempelvis en ny förskola så ligger sedan lokalkostn­aderna på barn- och utbildning­snämnden vilket i sin tur innebär att man inte har råd att anställa personal. Det urholkar välfärdens kärna, förklarar skolpoliti­kern Jeanette Qvist (S).

Utöver detta så dras också kommunen med ett visst underhålls­underskott som byggts upp över tid – många av kommunens lokaler börjar helt enkelt att bli gamla och slitna.

– Håstens simhall är ett sådant exempel. Den hade ju inte behövt rivas om man i stället hade byggt om den för 15 år sedan, konstatera­r Jana Nilsson.

Allt detta innebär sammantage­t påfrestnin­gar på den kommunala ekonomin. Utmaningar­na är inte unika för Varberg, utan ser likartade ut i stora delar av landet. Varberg har ett jämförelse­vis gott ekonomiskt utgångsläg­e, men har som tillväxtko­mmun också stora investerin­gar framför sig.

DEN MEST KONKRETA medicinen ur socialdemo­kratisk synvinkel är skattehöjn­ingar. S vill höja kommunalsk­atten från 20,33 procent till 20,83 procent. Detta skulle innebära 125 kronor extra i månaden för den som tjänar 25 000 kronor.

I gengäld får Socialdemo­kraterna ett antal extra miljoner att laborera med jämfört med alliansen. Dessa skulle främst satsas på personalfö­rstärkning­ar inom skolan och äldreomsor­gen. Men vad säger ni till dem som säger att det inte finns någon att anställa, att det råder arbetskraf­tsbrist?

– Jag tycker att det är ett märkligt resonemang. Ska vi då inte erbjuda några jobb i Varbergs kommun? Erbjuder vi arbeten till goda villkor så finns det folk att anställa, tror Jana Nilsson.

– Och det pratas dessutom mycket om de nyanlända som har svårt att få jobb, fyller Turid Ravlosvens­son, vice ordförande i socialnämn­den (S), i.

ETT ANNAT ARGUMENT som brukar anföras mot skattehöjn­ingar är att Varberg med sin låga skatt har en ”reserv” att ta till när det verkligen behövs.

– Men hur länge ska man vänta? Hur illa ska det bli innan man tar till det vapnet? undrar Turid Ravlosvens­son.

Socialdemo­kraterna menar att personalen inom de kommunala sektorerna såsom skolan, förskolan och äldreomsor­gen redan i dag är hårt pressade.

– Det finns miljoner att spara om man lyckas få ner stressen och sjuktalen inom välfärden, tror Turid Ravlo-svensson.

Hon är också skeptisk till alliansens satsning på de så kallade hälsoledar­na inom äldreomsor­gen.

– Det riktade statsbidra­get var på 13,5 miljoner kronor. Nu skjuter alliansen till 10 miljoner kronor. Hur kan det vara en satsning? säger hon.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SOCIALDEMO­KRATER. Jana Nilsson, Jeanette Qvist och Turid Ravlo-svensson med sin lokala skuggbudge­t för 2019.
Bild: ANNIKA KARLBOM SOCIALDEMO­KRATER. Jana Nilsson, Jeanette Qvist och Turid Ravlo-svensson med sin lokala skuggbudge­t för 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden