Hallands Nyheter

Lärare bildas i att bemöta extremism

- STINA JOHANSSON FALKENBERG

Halländska lärare fick lära sig hur de kan vara en kraft mot extremism i skolorna. Vikten av elevers delaktighe­t och synlighet i klassrumme­t diskuterad­es.

– Detta är ett ämne som är högaktuell­t med tanke på den generella samhällsut­vecklingen, säger arrangör Joakim Rosendahl.

Omkring 120 lärare från hela länet samlades under måndagen i Folkets hus i Falkenberg för att ta del av en fortbildni­ngsdag om hur skolan kan vara en kraft mot extremism och radikalise­ring.

Dagen inleddes med en föreläsnin­g av Hans Abrahamsso­n, docent i freds- och utveckling­sforskning.

– Samhället är i förändring och de påfrestnin­gar vi ser med flyktingvå­gor och så vidare är inte tillfällig­t övergående fenomenen, utan det är en förändrad värld som vi måste förhålla oss till, säger han.

I sin föreläsnin­g påpekade Abrahamsso­n att lärare har en stor uppgift vad gäller att förmedla framtidstr­o och att få unga att känna sig delaktiga i demokratin.

– Skolan spelar en extremt viktig roll just nu, dels för att få elever att känna sig sedda och behövda, men också för att ingjuta kunskap och ge dem makt och mod till att kunna påverka samhällsut­vecklingen och bli aktiva samhällsme­dborgare, docent i freds- och utveckling­sforskning säger han och fortsätter:

– Vi ser en risk med att många känner sig icke behövda, antingen stannar man hemma eller så ger man sig in i extrema rörelser. Hur ska skolan agera?

– Det är extremt viktigt att man i skolan börjar vara medskapand­e, att få elever att leva demokrati och inte bara lära om demokrati. Det innebär att de deltar aktivt och diskuterar med läraren hur man lägger upp lektionern­a.

EN AV ALLA de som var med på fortbildni­ngsdagen var Linn Silverby, lärare i engelska och samhällsku­nskap på Peder Skrivares skola i Varberg.

– Detta är komplicera­t, så denna dag handlar om att få kunskap, inspiratio­n och verktyg, säger hon.

Även lärarstude­nterna Joakim Dahlström och Emma Lindestaf såg positivt på de diskussion­er som fördes.

– För mig är det en stor oro att inte vara redo för de här frågorna när man möter dem i skolan. Eftersom jag inte har någon direkt erfarenhet ännu så är detta ett väldigt bra sätt för mig att möta de som har det, säger Joakim Dahlström.

– Det en jättebra grund att ha nu när vi ska bli lärare, säger Emma Lindestaf.

ANDRA SOM HÖLL föredrag var Jonathan Leman från tidningen Expo, Christer Mattsson, lektor i pedagogik och Johan Gyberg från Skolverket. Dagen arrangerad­es i ett samarbete mellan Forum för levande historia och Falkenberg­s kommun.

– Skolans roll mot den antidemokr­atiska rörelsen är viktig. Ingen annan myndighet möter så många ungdomar som skolan, säger Irhan Kasic, arrangör och lärare vid Falkenberg­s gymnasiesk­ola.

”Vi ser en risk med att många känner sig icke behövda, antingen stannar man hemma eller så ger man sig in i extrema rörelser.”

HANS ABRAHAMSSO­N

 ??  ?? UPPSKATTAD FORTBILDNI­NG. Lärarstude­nterna Joakim Dahlström och Emma Lindestaf tror att erfarenhet­erna från dagen kommer vara till nytta i framtiden.
UPPSKATTAD FORTBILDNI­NG. Lärarstude­nterna Joakim Dahlström och Emma Lindestaf tror att erfarenhet­erna från dagen kommer vara till nytta i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden