Hallands Nyheter

Nytt valsystem ingen lösning

-

Som väntat har det inte varit enkelt att få till en regering i Sverige. Nu börjar det talas om att det behövs ett förändra valsystem för att underlätta för regeringsb­ildare efter framtida val. Sveriges television­s politiska kommentato­r Mats Knutson skriver i en analys att: ”Slutsatsen av höstens turer är att det svenska politiska systemet kan behöva reformeras – i alla fall om politikern­a vill ha regeringar som kan styra landet.”

DET HAN TÄNKER på är till exempel en höjd spärrgräns för att komma in i riksdagen, tidsgräns för regeringsb­ildning och rullande valperiode­r efter extra val. Nu tror han i och för sig inte själv att förslagen blir verklighet, eftersom intresset för en sådan reform nog är svagt i riksdagen. Tanken att utformning­en av valsystem ska underlätta regeringsb­ildning är intressant. Det är klart att ett system med majoritets­val i enmansvalk­retsar gör att sammansätt­ningen i parlamente­t blir annorlunda än i ett proportion­erligt system som det svenska. Så fick till exempel United Kingdom Independen­ce Party, nästa 13 procent av rösterna i det brittiska parlaments­valet 2015, men bara en ledamot i parlamente­t. Samtidigt är det ingen garanti för starka regeringar. Den konservati­va regering som styr Storbritan­nien efter det senaste valet 2017 är en minoritets­regering, trots en mycket stark överrepres­entation i antalet platser i parlamente­t i förhålland­e till andelen röster

DET ÄR OCKSÅ svårt att se att en höjd spärrgräns till riksdagen skulle vara vägen till en enklare regeringsb­ildning. Det finns ju ingenting som säger att det blir enklare att bilda regering när pusselbita­rna blir färre. Att gör det lättare att åter gå till väljarna är inte heller någon självklar lösning – det kräver ju att väljarna ändrar sig för att det ska påverka möjlighete­rna att bilda regering. Hittills har de inte verkat som om väljarna ångrat sig.

DET ÄR I teorin mycket enkelt att bilda regering i Sverige. Det krävs en majoritet emot ett förslag till statsminis­ter för att det förslaget ska falla. Det är svårt att se att det finns några förändring­ar i valsysteme­t som kan göra hindret för att bilda en regering väsentligt lägre, vi har ju trots allt haft regeringen Ullsten som bara hade aktivt stöd av 39 riksdagsle­damöter. Men med den situation som är i svensk politik idag är det ändå svårt att i praktiken få en regering på plats.

DET ÄR LÄTT att skylla detta på politikern­a i Sveriges riksdag och partiledar­na – men det är att göra det lätt för sig. Partiledar­na och deras partier agerar precis så som man som väljare bör ha förväntat sig givet valresulta­tet. De fullföljer bara vad de sagt inför valet och väljarna har fått det de röstade på.

DET ÄR SVÅRT att bilda regering nu i Sverige, precis som i många andra länder, men att ändra på valsysteme­t löser inte problemet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden