Hallands Nyheter

VBAB ett av alla lurade företag

- 010-471 51 82 agnes.kagstrom@hn.se

Det kommunala bostadsbol­aget Varbergs Bostad köpte issmältnin­gsmedel för 960 000 kronor av ett av de företag som avslöjats i SVT:S Uppdrag granskning för att ta grova överpriser.

Inköpen från det oseriösa företaget pågick för flera år sedan och stoppades 2012, något som SVT var först att rapportera om.

En nytillträd­d chef anade då att de betalade ett överpris för vägsaltet och när företaget inte kunde visa upp ett avtal slutade Varbergs Bostad att betala fakturorna. Därefter var saken utagerad.

Först i och med Uppdrag Granskning­s reportage har de uppmärksam­mats på vilka summor de betalat företaget.

– Då var det ingen stor grej, eftersom vi inte var medvetna om situatione­n. Det är både beklagligt och fel men vi har också sett vilka metoder det här företaget har jobbat med, säger Ulf Hofstedt, vd för Varbergs Bostad.

Uppdrag Granskning kunde visa att svenska kommuner och kommunala bolag köpt issmältnin­gsmedel från blufföreta­g för 15 miljoner kronor under fem års tid, som i själva verket borde ha kostat 100 000 kronor.

Att något liknande skulle kunna hända Varbergs Bostad igen har Ulf Hofstedt svårt att tro. Numera har bolaget tydligare processer för att upphandla produkter och använder sig av ramavtal. Hur allvarligt är det för Varbergs Bostad?

– Situatione­n är nästan sju år gammal och inte allvarlig i den bemärkelse­n, men det är klart att det svider att ha betalat ut de här pengarna, säger Ulf Hofstedt.

AGNES KÅGSTRÖM

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? VANLIGT SALT. Issmältnin­gsmedlet visade sig vara helt vanligt vägsalt – bara betydligt dyrare, visade UG:S granskning.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT VANLIGT SALT. Issmältnin­gsmedlet visade sig vara helt vanligt vägsalt – bara betydligt dyrare, visade UG:S granskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden