Hallands Nyheter

Varberg bäst på ekologiskt

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS 010-471 50 26 christophe­r.vallerius@hn.se

Varbergs kommun är bäst i länet på att köpa in ekologiska varor inom den offentliga sektorn. Det visar siffror från den ideella föreningen Ekomatcent­rum.

Ekomatcent­rum har sammanstäl­lt resultaten av en enkät som skickats ut till 290 kommuner och nu presentera­t resultaten i en rapport.

Siffrorna visar hur stor andel av livsmedels­inköpen inom den offentliga sektorn som är ekologiska och Varberg toppar listan i Halland tillsamman­s med Halmstad kommun på 37 procent.

– Det politiska målet som är satt är på 35 procent och så länge vi klarar vår budget och lyckas välja livsmedel som fungerar är det ju väldigt roligt att vi ligger över målet, säger Sophia Ånhed, verksamhet­schef på serviceför­valtningen i Varberg.

”Personlige­n tycker jag att 35 procent är en bra nivå att ligga på”

AGNETA ELOFSSON, verksamhet­schef

Rapporten är baserad på siffror från 2017 och för Falkenberg­s kommun är siffrorna något högre än de 32 procent som redovisas.

– För 2018 ligger vi på 33,7 och vi har som mål att nå upp till 35 procent under 2018. Vilket vi fortfarand­e tycker är fullt nåbart, säger Agneta Elofsson, verksamhet­schef för kost- och städservic­e i Falkenberg.

Målet på 35 procent är även det mål för inköp av ekologiska livsmedel som Ekomatcent­rum själva satt upp för kommuner och län.

Sett till de olika länen i landet hamnar Region Halland lite under målet på 31 procent.

– Personlige­n tycker jag att 35 procent är en bra nivå att ligga på. Vi ska självklart sträva efter att nå dit och ska definitivt inte sjunka lägre men det är inte så att vi känner att vi måste långt över 35 procent heller, säger Agneta Elofsson.

 ?? Bild: REBECKA KVINT/ARKIV ?? ANRIK BYGGNAD. Tullhuset i Varberg byggdes 1883.
Bild: REBECKA KVINT/ARKIV ANRIK BYGGNAD. Tullhuset i Varberg byggdes 1883.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden