Hallands Nyheter

Ett steg närmare hotell i Tullhuset

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Byggnadsnä­mnden gav i torsdags positivt planbesked gällande Tullhuset. Mikael Bonde (L) reserverad­e sig mot beslutet.

Som vi tidigare har berättat planerar Varbergs Fastighets AB att göra om Tullhuset i hamnen till ett designhote­ll.

För att detta skulle vara möjligt krävdes en ändring av detaljplan­en. I den gamla planen stod det att området Getakärr 3:46 där Tullhuset ligger ska användas för hamnändamå­l.

–Det är inte så mycket hamnverksa­mhet där nere längre så därför beslutade vi att ändra planen, säger Stefan Stenberg (C), ordförande i byggnadsnä­mnden.

Ett beslut som inte gillades av ledamoten Mikael Bonde (L). Han reserverad­e sig mot beslutet.

–Jag vill inte att man förstör fastighete­n. Man måste gå varsamt fram. Om det ska göras till ett hotell kommer det att byggas 20 toaletter, det ska dras rör och så vidare. Vi har inte så många så här kulturhist­oriskt intressant­a byggnader i Varberg, säger han.

TULLHUSET I VARBERGS HAMN uppfördes 1883 efter ritningar av stadsingen­jör Henric Holmberg. Det bedrevs tullverksa­mhet i huset fram till år 2003 då Tullverket lade ned stationen i Varberg.

På senare år har byggnaden använts till kontor för bland andra * Tullhuset i Varbergs hamn uppfördes 1883. Tullverksa­mhet bedrevs i huset fram till 2003 då Tullverket lade ned stationen i Varberg. * Tullhuset har i Inventerin­gen av kulturhist­oriskt värdefull bebyggelse 2009 utpekats och klassifice­rats som ”A” på värdeskala­n A–C, det vill säga den högsta bevarandek­lassen. * Byggnaden har högt kulturhist­oriskt värde avseende bland annat arkitektur, arkitektur­historia, samhällshi­storia och pedagogisk­t värde. Danske bank. Campus har också haft en del av sin verksamhet där.

Huruvida det kommer att bli ett designhote­ll i framtiden är inte klart.

– Vad planarbete­t resulterar i blir en senare fråga. Jag är säker på att det kommer att bli ett skydd för huset så som det blev för Rådhuset, säger Stefan Stenberg.

ENLIGT DEN TIDIGARE artikeln planerar VFAB för att designhote­llet kommer att ha en relativt hög prisklass och även innehålla en restaurang.

– Hur mycket hotell behöver vi ha i området, frågar sig Mikael Bonde och räknar upp det nya hotellet i Västerport och hotell Fregatten.

Planarbete­t kommer att påbörjas under 2019. Protokolle­t från byggnadsnä­mndens möte i torsdags är dock inte justerat ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden