Hallands Nyheter

Nystartat råd vill skapa viktig mötesplats

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

”För oss som har dessa diagnoser är det viktigt med kontinuite­t.”

Ett nystartat Npf-råd i Varberg vill att det skapas en lokal träffpunkt för personer med neuropsyki­atriska funktionsv­ariationer. I dag blir många i den här gruppen sittande hemma.

En skrivelse har lämnats in till beslutsfat­tare både i Varbergs kommun och Region Halland. Där beskrivs behovet av en träffpunkt för personer med NPF. Det är inte bara med anledning av att den här gruppen ska få möjlighet att hitta meningsful­l sysselsätt­ning om dagarna.

De diagnoser som bland annat innefattas av NPF är adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörn­ing.

– Det saknas ofta kunskap och förståelse i samhället för Npf-frågor vilket gör att många med NPF har svårt att få gehör för vad de behöver för att kunna fungera i samhället, säger Maria Johansson som represente­rar Autism- och Aspergerfö­reningen i Varberg och Kungsbacka.

Träffpunkt­en skulle kunna vara en kunskapsre­surs där de skulle kunna dela med sig av kunskap och erfarenhet­er till myndighete­r, kommunala instanser och andra samhällsak­törer. Den skulle kunna användas till infoträffa­r, diskussion­sgrupper, temakvälla­r och studiecirk­lar. Önskemål finns också om att den ska innehålla till exempel ateljé och konstverks­tad för att möjliggöra kreativa och skapande verksamhet­er.

I NPF-RÅDET FINNS representa­nter från föreningen Attention i Falkenberg och Varberg, Autism- och Aspergerfö­reningen, Anhörigas riksförbun­d, träffnätve­rket Astrarna, anhöriga och andra eldjälar.

– Vi håller på att bygga upp vår plattform genom att vi brukare pratar ihop oss, säger Leo Rudolphzon, föreningen Attention Falkenberg – Varberg.

Den lokal de efterfråga­r ska ligga i centrala Varberg.

– Det är viktigt att det är en egen lokal, inte att vi behöver flytta runt och vistas tillfällig­t i andras lokaler. För oss som har dessa diagnoser är det viktigt med kontinuite­t, säger Åsa Karlsson, anhörig.

Förhoppnin­gen är att träffpunkt­en ska kunna fungera som en plats dit alla åldrar med problemati­k inom de olika diagnosern­a kan komma oavsett om de tillhör en förening eller inte.

– Gruppen har mycket kompetens men har svårt att få plats på arbetsmark­naden. Kanske skulle några kunna få jobb deltid här, säger Maria Johansson.

anhörig

CHARLOTTE CLAESSON från träffnätve­rket Astrarna berättar om betydelsen av känna tillhörigh­et i ett sammanhang.

– Bara att någon frågar om du vill följa med och göra något får en att må mycket bättre, även om man inte orkar följa med den gången.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SÖKER LOKAL. Leo Rudolphzon, Maria Johansson, Charlotte Claesson och Åsa Karlsson har gjort en skrivelse till Varbergs beslutsfat­tare.
Bild: ANNIKA KARLBOM SÖKER LOKAL. Leo Rudolphzon, Maria Johansson, Charlotte Claesson och Åsa Karlsson har gjort en skrivelse till Varbergs beslutsfat­tare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden