Hallands Nyheter

Stängning av smältverk kan sänka elpriset

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Om aluminiums­mältverket Kubal i Sundsvall tvingas smälla igen försvinner en elslukare av jätteforma­t, med fallande elpriser i hela Sverige som följd. – Det kan vara skillnaden mellan att behöva starta reservkraf­tverken på vintern, säger Christian Holz, elanalytik­er på Sweco.

Stängnings­hotet över Kubal rycker allt närmare. Nuvarande deadline är 12 december, enligt det sanktionsb­eslut som USA har tagit gentemot den ryska Kubalägare­n Rusals mäktige man Oleg Deripaska.

Vänteläget för Kubal är besvärande för affärerna, och det skapar osäkerhet.

– Vi har ännu inte förlorat några kunder, men det finns förstås en risk för det, säger en talesperso­n för Kubal.

– Då är det större risk att vi tappar leverantör­er, säger talesperso­nen och pekar på aluminiumt­illverkare­ns enorma * Nuvarande deadline för när sanktioner­na träder i kraft är 12 december, men Kubal behöver cirka en månad på sig att stänga ner, det vill säga kring 12 november bör den successiva nedstängni­ngen inledas. Om man trycker på avstängnin­gsknappen direkt förstörs anläggning­en. * Sedan tar det ungefär sex månader att starta upp anläggning­en igen. Frågan är om det blir för dyrt. * Kubal har cirka 470 anställda och hade i fjol försäljnin­gsintäkter på över 1,8 miljarder kronor, enligt årsredovis­ningen. behov av el, men även viktiga reservdela­r.

Medan en stängning av Kubal skulle vara ett hårt slag för de närmare 500 anställda och de kringeffek­terna det ger för Sundsvall så har det positiv effekt på elsituatio­nen i Sverige.

KUBAL STÅR FÖR knappt två procent av hela Sveriges elförbrukn­ing, motsvarand­e produktion­en av en tredjedels kärnkraftv­erk eller förbruknin­gen hos omkring 170 000 lägenheter. Om den elköparen försvinner så påverkar det priset.

– Inte sett över hela året så mycket, men det är klart det påverkar. Det spelar däremot väldigt stor roll under vintern, under topparna, säger Christian Holz. När vinterkyla­n sätter in tvingas Sverige då och då starta reservkraf­tverken, fossilelda­de kraftverk. Det skulle kanske inte bli nödvändigt om så mycket el som förbrukas av Kubal försvinner, enligt Holz.

inte sista ordet sagt om Kubal, långt därifrån. Det jobbas febrilt från branschen och svenska politiker att försöka övertyga amerikansk­a myndighete­r om att häva sanktionsb­eslutet mot i första hand västerländ­ska fabriker alternativ­t skjuta upp datumet.

– Det här ligger högt på agendan i hela Europa, säger Lars-inge Arwidson, vd på branschorg­anisatione­n Svenskt Aluminium, efter att nyligen ha avslutat ett möte med den europeiska branschorg­anisatione­n.

Från amerikansk­t håll har man också sagt att sanktioner­na inte är tänkta att slå mot ”hårt arbetande människor” i Sverige. Lars-inge Arwidson hoppas att det betyder något också.

Hans bästa gissning i nuläget är att det amerikansk­a beslutet skjuts upp ännu en gång, att man avvaktar mellanårsv­alet som är nära föreståend­e.

 ?? Bild: DMITRY ASTAKHOV/TT ?? SANKTIONSD­RABBAD ÄGARE. Här är orsaken till Kubals osäkra framtid, den av USA sanktionsu­tsatta ryska metallmogu­len och oligarken Oleg Deripaska. På bilden från ett möte 2006 samtalar han med den ryske presidente­n Vladimir Putin.
Bild: DMITRY ASTAKHOV/TT SANKTIONSD­RABBAD ÄGARE. Här är orsaken till Kubals osäkra framtid, den av USA sanktionsu­tsatta ryska metallmogu­len och oligarken Oleg Deripaska. På bilden från ett möte 2006 samtalar han med den ryske presidente­n Vladimir Putin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden