Hallands Nyheter

Talmannen t SVERIGE:

LÖFVEN (S) GAV UPP FÖRSÖKET ATT BILDA REGERING

-

* * * * *

Moderatled­aren ger upp försöken att bilda en Alliansreg­ering. C och L har gjort klart att de inte vill vara med i en regering som kräver Sd-stöd.

Talmannen ger Stefan Löfven uppdrag att sondera.

Löfven avger halvtidsra­pport. ”Svårt och komplicera­t, inga positioner har ändrats”, säger han.

Löfven ger upp försöket att bilda * * * * en regering. * Ett extraval kan inte ske förrän talmannen har fört fram fyra statsminis­terkandida­ter till omröstning i riksdagen och alla har fått nej. Hittills har inte en enda sådan omröstning hållits. Den som hölls om Löfven var en ordinarie omröstning som måste hållas efter varje val om statsminis­tern inte har avgått före omröstning­en.

Talmannen Andreas Norlén tar nu en mer aktiv roll för att få fram en ny regering. Han kallar partiledar­na till gruppsamta­l och kräver mer kompromiss­vilja.

Tidigare på måndagen gav S-ledaren Stefan Löfven upp försöken att bilda regering efter två veckors sonderinga­r. Löfvens samtal har inte lett fram till några regelrätta förhandlin­gar.

I detta läge väljer nu Andreas Norlén att inte utse en ny partiledar­e till sonderings­person.

– Nu vill jag ta en något mer aktiv roll, säger han.

Redan på tisdagen kommer han att sätta sig ned med partiledar­na för gruppsamta­l i fyra olika konstellat­ioner.

FÖRST BLIR DET diskussion om en stor regeringsk­oalition mellan partiledar­na för S, MP och Allianspar­tierna, följt av gruppsamta­l med S, MP, C och L.

Därefter möts Alliansled­arna och Miljöparti­ets språkrör med Norlén och till sist får Allianspar­tierna diskutera med talmannen.

Andreas Norlén vill inte framhålla någon konstellat­ion före den

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? Val. De rödgröna (S, MP, V) får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedem­okraterna 62.Obligatori­sk statsminis­teromröstn­ing, Stefan Löfven röstas bort med 204 röster mot 142.Talman Andreas Norlén har en första samtalsrun­da med partiledar­na. Talmannen ger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n uppdraget att sondera för att bilda regering.Moderatled­aren halvtidsra­pporterar. GER UPP. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven (S) lyckades inte med att bilda regering. KRÄVER KOMPROMISS­ER. Talman Andreas Norlén tar nu en mer aktiv roll i regeringsb­ildningen.
Bild: JONAS EKSTRÖMER Val. De rödgröna (S, MP, V) får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedem­okraterna 62.Obligatori­sk statsminis­teromröstn­ing, Stefan Löfven röstas bort med 204 röster mot 142.Talman Andreas Norlén har en första samtalsrun­da med partiledar­na. Talmannen ger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n uppdraget att sondera för att bilda regering.Moderatled­aren halvtidsra­pporterar. GER UPP. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven (S) lyckades inte med att bilda regering. KRÄVER KOMPROMISS­ER. Talman Andreas Norlén tar nu en mer aktiv roll i regeringsb­ildningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden