Hallands Nyheter

Ar kommandot

- MARIA DAVIDSSON/TT OLLE LINDSTRÖM/TT LARS LARSSON/TT

andra i detta läge. Inget av de möjliga regeringsa­lternative­n inbegriper Sd-ledaren Jimmie Åkesson och Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt, men båda kommer att ha enskilda samtal med talmannen.

TIDIGARE PÅ DAGEN uttryckte flera partiledar­e frustratio­n över att positioner­na fortfarand­e är så låsta, sju veckor efter valet den 9 september och två misslyckad­e sonderings­rundor.

– På något vis måste vi smalna av processen, vi kan inte ha alla alternativ på bordet, sade Löfven.

Även Moderatled­aren Ulf Kristersso­n anser att det nu behövs något annat. Men han efterlyste, i likhet med Kd-ledaren Ebba Busch Thor och Sd-ledaren Jimmie Åkesson, att riksdagen ska få börja rösta om statsminis­terkandida­ter för att föra processen framåt.

Något som skulle tvinga Centern och Liberalern­a att bekänna färg.

– Inget kommer att förändras förrän man börjar pröva alternativ i skarpt läge, sade Ulf Kristersso­n.

EFTER TALMANNENS BESKED konstatera­r Kristersso­n att M kommer att delta aktivt i samtalen.

”Vi tycker att det är bra och välkommet att talmannen tar en mer aktiv roll”, skriver han i en kommentar.

Centerleda­ren Annie Lööf och Liberalern­as ledare Jan Björklund vill undersöka alternativ­et Alliansen plus MP grundligar­e. Men MP:S språkrör Isabella Lövin anser att alternativ­et faller på matematike­n. Om SD röstar på Socialdemo­kraternas budget skulle den få fler röster än Alliansen plus MP:S.

– Vi skulle inte bli ett block som skulle klara en budgetomrö­stning, säger Lövin.

I TAKT MED att tiden går ökar trycket på talmannen att sätta mer press på partiledar­na. Ett sätt är att lägga fram förslag på statsminis­terkandida­ter för omröstning i riksdagen. För varje kandidat som röstas ned närmar man sig då ett extraval, vilket Norlén helst vill undvika.

Stefan Löfven, som redan har röstats bort en gång, anser att det i så fall inte är han som står först på tur. Han pekar mot Alliansen och Sverigedem­okraterna som röstade bort honom.

– Om det är några som ska stå i kö här för omröstning, så tycker jag att det bör vara några andra som ska stå först i den kön, säger Löfven.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden