Hallands Nyheter

Brasilien tar en kraftig högersväng

- MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

”Han är mycket mer extrem än Trump eller för den delen Marine Le Pen.”

GASPARD ESTRADA,

Sydamerika­s största land har tagit ett rejält kliv åt höger med Jair Bolsonaro som nyvald president. 63-åringen liknas ofta vid Donald Trump – men han är mer extrem än amerikanen, enligt Latinameri­kakännaren Gaspard Estrada. – Jag är orolig för Brasiliens framtid, säger han.

De senaste dagarnas uppgång i opinionen för vänsterkan­didaten Fernando Haddad räckte inte till. Brasiliens nye president heter Jair Bolsonaro.

Segersiffr­orna till Bolsonaros fördel landade på 55,2 procent mot 44,8 procent för Haddad. Och vinnaren i söndagens val var inte sen med att peka ut riktningen.

– Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsamman­s, sade han i sitt segertal.

BOLSONARO HAR VARIT väldigt tydlig med hur förändring­en kommer att se ut. 63-åringen vill bland annat lätta på landets vapenlagar och göra det möjligt för fler brasiliane­r att bära skjutvapen. Den forne yrkesmilit­ären har också öppnat för att sälja statliga tillgångar. Han vill förbättra jordbruksn­äringen, bekämpa korruption­en och se hårdare tag mot kriminella.

– Hans retorik har många gånger varit både provokativ och skräckinja­gande, säger Gaspard Estrada, chef för Latinameri­kainstitut­et vid Sciences Po i Paris.

Bolsonaro har bland annat kallat Brasiliens forna militärdik­tatur en ”fantastisk period” och sagt att felet som gjordes var att folk ”torterades men inte dödades”. Under sina 30 år som politiker har han kritiserat­s för en lång rad rasistiska, homofobisk­a och kvinnofien­tliga uttalanden.

Men han gick också till val genom att ställa sig i ett eget hörn, fri från den omfattande politiska turbulens som präglat Brasilien de senaste åren och den korruption­sskandal som slagit omkull motståndar­na i Arbetarpar­tiet PT. Och det var en chef för Latinameri­kainstitut­et vid Sciences Po i Paris

taktik som gick hem hos en stor del av det brasilians­ka folket, vars politikerf­örakt är utbrett.

– Bilden han har velat måla upp av sig själv som en outsider stämmer inte, han är en yrkespolit­iker. Men han har haft ett smart budskap med att vara emot etablissem­anget och tackla de olika kriser som finns i Brasilien.

ESTRADA SER LIKHETER i Bolsonaros framgångar och den högervåg som har blåst över många länder de senaste åren och som inkluderar kontrovers­iella politiker som Italiens vice premiärmin­ister Matteo Salvini och Ungerns president Viktor Orbán. I många medier har Bolsonaro dubbats till ”Tropikerna­s Trump” – men Estrada understryk­er att han inte ska ses som en brasilians­k motsvarigh­et till den amerikansk­e presidente­n.

– Han är mycket mer extrem än Trump eller för den delen Marine Le Pen. I uttalanden har Bolsonaro exempelvis sagt att politiska motståndar­e ska skjutas eller att de har att välja mellan fängelse och exil.

Bolosonaro tillträder vid årsskiftet och hans politik kommer troligtvis få konsekvens­er även utanför landets gränser, enligt Estrada.

– Han kommer att ha en oerhört stor effekt på sydamerika­nsk politik. Det kommer säkerligen inlednings­vis att vara ett både våldsamt och rasistiskt budskap, men jag tror att han kommer få svårt att få igenom sin politik.

Bolsonaro delar makten med deputerade­kammaren och senaten, parlamente­ts båda kamrar. I den lagstiftan­de deputerade­kammaren sitter 513 ledamöter från 30 olika partier. I senaten sitter 81 ledamöter från 18 olika partier.

 ?? Bild: LEO CORREA/AP/TT ?? SEGRARE. Som väntat blev det Jair Bolsonaro som vann det brasilians­ka presidentv­alet. Hans anhängare firade segerrusig­t i Rio de Janeiro.
Bild: LEO CORREA/AP/TT SEGRARE. Som väntat blev det Jair Bolsonaro som vann det brasilians­ka presidentv­alet. Hans anhängare firade segerrusig­t i Rio de Janeiro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden