Hallands Nyheter

Merkel: Dags f

TYSKLAND: TYSKLANDS FÖRBUNDSKA­NSLER GÖR SIN SISTA MANDATPERI­OD

-

* Alltsedan hon valdes till generalsek­reterare i CDU i februari har 56-åriga Annegret Kramp-karrenbaue­r setts som Merkels tronföljar­e. Hon står för pragmatism och mittenpoli­tik. * Samtidigt är hon sprungen ur det ”klassiska Rhen-katolska CDU”. Den gör att hon accepteras även i mer konservati­va kretsar. * Kandiderar till ordförande­posten. * Den 38-årige hälso- och sjukvårdsm­inistern har profilerat sig som en konservati­v kritiker av Angela Merkels politik. Han står tydligt till höger om henne. * Har en bakgrund som statssekre­terare i finansdepa­rtementet och hälso- och sjukvårdst­alesperson för Kristdemok­raterna. Kan med tyska mått mätt ses som väl ung för att bli partiledar­e. * Kandiderar till ordförande­posten.

Hon har dominerat europeisk politik som Tysklands förbundska­nsler i 13 år. Men nu står det klart att eran Merkel går mot sitt slut.

– Jag kommer inte att kandidera som ordförande för Kristdemok­raterna på partikongr­essen i Hamburg, säger hon vid en presskonfe­rens.

Hon är inne på sin fjärde mandatperi­od som kansler. Det blir också hennes sista.

– 2021 kommer jag inte att ställa upp som kanslerska­ndidat och inte kandidera till förbundsda­gen, säger Merkel som dock tillägger att hon vill fortsätta att leda Tyskland under resten av mandatperi­oden.

Hon beskriver det bittra resultatet * Tysklands 60-årige näringsmin­ister är en politisk veteran. Har suttit i förbundsda­gen sedan 1994. * Mellan 2013 och 2018 var han chef för förbundska­nslerämbet­et, en nyckelfunk­tion i den tyska regeringen. * Altmaier är allmänt omtyckt och ses som en problemlös­are. Själv har han dock sagt att han har en alltför oborstad stil för att fungera som regeringsc­hef. * * för CDU i helgens delstatsva­l i Hessen som en vändpunkt. Efter en sommar av uppslitand­e interna strider i hennes regeringsk­oalition går det inte att fortsätta som tidigare. Det är dags att vända blad, enligt Merkel.

– Jag har en stark känsla av att tiden är kommen för ett nytt kapitel.

Under sitt styre har Merkel kommit att betraktas som en mor för både Tyskland och Europa. När hon tillträdde som förbundska­nsler var George W Bush president i USA, Jacques Chirac i Frankrike och Tony Blair premiärmin­ister i Storbritan­nien.

Länge tycktes hon onåbar för kritik. Men efter bakslagen i de senaste regionvale­n och besvikelse­n * Den 62-årige juristen var gruppledar­e för den kristdemok­ratiska gruppen i förbundsda­gen mellan 2000 och 2002. Sedan dess har han inte gjort mycket väsen av sig. Många lyfte på ögonbrynen då det rapportera­des att han tycks planera en comeback. * Ses som näringsliv­svänlig. * Kandiderar till ordförande­posten, enligt partikällo­r till Reuters. * Ministerpr­esident i Nordrhein-westfalen, där CDU i fjol tog över makten från Socialdemo­kraterna, som traditione­llt styrt Tysklands folkrikast­e delstat. * Den 57-årige partiveter­anen är en mittenkand­idat, vars åsikter ligger nära Merkels. Möjligen väl nära för att han ska ses som en förnyare.

Angela Merkel lämnar partiledar­posten i CDU och gör sin sista mandatperi­od som Tysklands ledare. Det beskedet ger en självkriti­sk förbundska­nsler. Ett taktiskt drag, enligt en expert.

i parlaments­valet i fjol har hon fått allt svårare att vifta bort missnöjet.

– Det har nog kommit påtrycknin­gar direkt till henne, säger Rutger Lindahl, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

TIDIGARE HAR MERKEL insisterat på att hon som landets ledare även bör sitta kvar som partiledar­e.

– Det kan vara strategisk­t av Merkel att lämna. Det finns en klar möjlighet att hon kan sitta kvar som kansler, om hon tolereras av sina egna.

Genom att lämna ordförande­posten kan någon mindre kritiserad person ta hand om partiet inför nästa val.

– Så har Socialdemo­kraterna gjort.

 ??  ?? Jordbruksm­inister och ordförande för CDU i Rheinland-pfalz.45-åringen tillhör precis som Jens Spahn partiets konservati­va falang, och vill se en högersväng från Merkels mittenorie­nterade politik. TACKAR FÖR SIG. Efter 13 år som förbundska­nsler meddelade Angela Merkel under en presskonfe­rens på måndagen att
Jordbruksm­inister och ordförande för CDU i Rheinland-pfalz.45-åringen tillhör precis som Jens Spahn partiets konservati­va falang, och vill se en högersväng från Merkels mittenorie­nterade politik. TACKAR FÖR SIG. Efter 13 år som förbundska­nsler meddelade Angela Merkel under en presskonfe­rens på måndagen att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden