Hallands Nyheter

Ör nytt kapitel

- MATTIAS MÄCHS/TT JOHANNA CEDERBLAD/TT PONTUS AHLKVIST/TT

ANGELA MERKEL

Deras ledare Andrea Nahles sitter inte i regeringen, säger Lindahl.

FÖRBUNDSKA­NSLERN har blivit allt mer pressad efter det att CDU:S allierade och regeringsp­artner CSU backade kraftigt i regionvale­t i Bayern för två veckor sedan. I valet i Hessen i helgen åkte hon på ett nytt bakslag då CDU backade med tio procentenh­eter till historiskt låga 28 procent. Bakslagen har väckt frågor om framtiden för Merkels bräckliga regeringsk­oalition mellan CDU/ CSU och socialdemo­kratiska SPD.

Bakom sig har Merkel även det svaga resultat som CDU gjorde i det nationella valet i fjol. Det resulterad­e i att det tog sex svåra månader att få ihop en koalition som kunde styra landet, efter det att SPD till slut motvilligt gått med på att sitta kvar i regeringen.

Merkels besked skakar om, konstatera­r Rutger Lindahl. Att det går så fort kan nog bli lite av en chock för många.

– De flesta är nog oroliga för vad * Född 1954 i Hamburg. Pappan var präst, mamma lärare i latin och engelska. Familjen flyttade till Östtysklan­d när Angela Merkel – som då hette Angela Kasner – bara var några veckor gammal.

* Har doktorerat i fysik.

* Tillbringa­de sina första 35 år i DDR. Började engagera sig politiskt i samband med Berlinmure­ns fall. Valdes in i förbundsda­gen för kristdemok­ratiska CDU 1990.

* 1991–1994 minister med ansvar för kvinno- och ungdomsfrå­gor i Helmut Kohls regering.

* 2000 blev Merkel partiordfö­rande för CDU, och sedan 2005 är hon Tysklands förbundska­nsler.

* Gift med kemiprofes­sorn Joachim Sauer. Paret har inga barn och håller en låg profil utåt. som ska komma nu, med tanke på katastrofr­esultatet i Bayern och Hessen. Men det är intressant att Alternativ för Tyskland inte gick bättre, säger han.

CDU:S PARTIKONGR­ESS äger rum den 8 december. Merkels överraskan­de besked att hon inte ställer upp i partiledar­omröstning­en har redan satt i gång kampen om vem som ska efterträda henne.

Annegret Kramp-karrenbaue­r, partisekre­terare, och hälso- och sjukvårdsm­inister Jens Spahn har meddelat att de vill kandidera. Det har även den tidigare gruppledar­en för CDU/CSU i förbundsda­gen Friedrich Merz gjort, enligt partikällo­r.

Själv säger Merkel att hon inte kommer att handplocka någon, utan att hon låter partiet bestämma.

 ??  ?? hon inte ställer upp för omval 2021. Det här blir därmed hennes sista mandatperi­od.
hon inte ställer upp för omval 2021. Det här blir därmed hennes sista mandatperi­od.
 ?? Bild: AP/TT/ARKIV ??
Bild: AP/TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden