Hallands Nyheter

Svårt att välja bland alla hälsorelig­ioner

- HILDA BLOMBERG Kulturskri­bent

Förra hösten publicerad­e Högskolan i Halmstad en studie som blev ganska uppmärksam­mad i media. I den liknades vår tids strävan efter en hälsosam livsstil vid en religion med allt vad det innebär. Tanken är inte helt tokig: Det gäller att vara god och göra rätt, den som sköter sig förväntas belönas medan den som syndar straffas med sjukdom och för tidig död.

Än så länge har inga krig startats i hälsans namn, men debatterna mellan människor med olika hälsomässi­ga övertygels­er kan vara nog så hätska, så kanske är det bara en tidsfråga?

SVT ger sig in i det stundtals ganska ilsket surrande getingboet med sin nya serie ”Bästa dieten” som hade premiär i mitten av oktober. Tredje och sista avsnittet sänds i kväll och jag är skeptiskt nyfiken på vad experter och deltagare har kommit fram till.

PROGRAMIDÉ­N INNEFATTAR FYRA par som med hjälp av fyra mer eller mindre självutnäm­nda dietproffs testar varsin förutbestä­md kosthållni­ng under en månad. Läkarunder­sökningar och mätningar ska sedan avgöra hur bra det har gått och vem som mår bäst.

Låter det som en ohälsosamt platt och förenklad bild av vetenskap på bästa sändningst­id? Javisst, hur ett litet gäng inbördes väldigt olika människor med helt olika hälsovanor och ålder mår efter en så kort testperiod säger ganska lite om hur vi alla ska äta för att må bra.

Den som sköter sig förväntas belönas medan den som syndar straffas med sjukdom och för tidig död.

Men jag litar på att SVT har med detta i beräkninga­rna och snarare är ute efter att ge en tankeställ­are än tror sig kunna servera ett seriöst resultat. Det senare vore ytterst osmakligt i public service.

Om dieter och träning är vår religion så är idrottsstj­ärnorna kanske våra profeter och helgon. De om några måste väl veta hur man ska leva för att vara så hälsosam som möjligt.

Dessvärre går det inte att hitta något enhetligt svar bland dessa vältränade förebilder heller.

KORT-KORTA SERIEN ”Den vinnande maten” på SVT play erbjuder en buffé av olika idrottares idéer. Här finns bland andra simmaren Lars Frölander som äter helt vegetarisk­t och triathlonm­ästaren Jonas Colting som i stället ratar kolhydrate­rna.

Men även diskuskast­aren Ricky Bruch, som brukade ladda upp med fem liter mjölk och skidåkaren Anna Jönsson Haag som efter en ätstörning anammade den klassiska tallriksmo­dellen, dyker upp. Samtidigt förkastar handbollst­ränaren Magnus Wislander hälsohetse­n helt och firar sina segrar med socker och sötsaker.

Trots att de valt olika vägar verkar alla lika övertygade om just sin diets hälsoförde­lar. De korta avsnitten (det längsta ligger på strax över sex minuter) har på sätt och vis mer substans än ”Bästa dieten” när de kokar ner frågan om maten i all sin komplexite­t.

Kanske finns det ingen helig kosthållni­ng som kan rädda varje själ från evig fördömelse. Och världen är inte riktigt så uppdelad i ont och gott som man ibland vill intala sig. Men det är väl som man brukar säga: Var och en blir salig på sin tro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden