Hallands Nyheter

Fel rollfigur dödas i Vintereld

- ANNIKA BENGTSSON kultur@hn.se

BOKRECENSI­ON

ANDERS DE LA MOTTE Vintereld (Forum)

I två tidigare deckare har Anders de la Motte berättat om händelser som ligger några decennier tillbaka i tiden och utspelar sig i fiktiva byar och småstäder i nordvästra Skåne.

Efter ”Slutet på sommaren” och ”Höstdåd” kommer nu ”Vintereld”, med rötterna i några ödesdigra dagar vintern 1987 i skånska Vedarp, och med den överraskan­de upplösning­en trettio år senare.

Laura bor i Stockholm och äger ett framgångsr­ikt företag inom rekryterin­gsbransche­n. En dag får hon besked att hennes faster Hedda har dött och låtit Laura ärva stugbyn där hon tillbringa­t alla lov under uppväxten, ända fram till branden på lucianatte­n 1987 då hennes bästa vän Iben omkom.

Hon är måttligt road av att återvända och när hon ser hur förfallen stugbyn är och i vilken misär hennes faster måste ha levt, vill hon vända bilen och köra hem igen.

MEN FÖRST MÅSTE hon se till att stugbyn blir såld. Det finns två spekulante­r: kommunen (ivrigt påhejade av byns starke man Ulf Jensen, Ibens pappa) och ett rikt par som äger ett slott i närheten.

Båda intressent­erna vill åt marken som ligger vid vackra Vintersjön och de är beredda att gå långt för att få köpekontra­ktet underteckn­at.

Skuggor från det förflutna gör sig påminda, ärren som Laura fick i branden lever sitt eget liv och det blir omöjligt för henne att lämna byn innan hon tagit reda på hur fastern egentligen dog och hur det kommer sig att bränderna, som upphörde efter lucianatte­n för trettio år sedan, börjar igen i samma stund som hon är tillbaka i byn.

Romanen skiftar kapitelvis från dagarna före luciabrand­en 1987 och nutid. Det är ett grepp som vanligtvis ger ett bra driv, men här tar inte berättelse­n fart förrän luciabrand­en är över och fokuset helt ligger på det som händer nu.

Tyvärr dör den intressant­aste personen i romanen, Hedda, redan i prologen och det vi får veta om henne blir andrahands­uppgifter och tillbakabl­ickar. Synd, för henne hade jag hellre velat lära känna än Laura och människorn­a runt henne.

Anders de la Motte är en produktiv författare som förmår skifta stil, miljö och berättarto­n efter intrig och persongall­eri.

”VINTERELD” ÄR en traditione­llt skriven thriller med snygga miljöbeskr­ivningar och vältecknad­e romanfigur­er. Den är absolut läsvärd men om jag hade fått välja hade jag gärna plockat bort de två (!) epilogerna.

Det blir onödigt mycket grädde på moset.

 ?? Bild: THRON ULLBERG ?? FÖRFATTARE. Anders de la Motte kommer till det redan slutsålda litteratur­evenemange­t ”En kväll för boken” i Halmstads teater den 8 november.
Bild: THRON ULLBERG FÖRFATTARE. Anders de la Motte kommer till det redan slutsålda litteratur­evenemange­t ”En kväll för boken” i Halmstads teater den 8 november.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden