Hallands Nyheter

Sig för August

- SARA HALDERT/TT

regissören Pernilla August om Linn Ullmanns roman med samma namn som nu ställninge­n även för honom (”Det var inte medvetet att vi gick samtidigt, det bara blev så”), men dessförinn­an hade de samarbetat under många år.

Men inte heller det samarbetet, eller erfarenhet­erna av det, har fått ta sig in i pjäsen.

– Min yrkesmässi­ga relation till honom har jag verkligen inte tänkt på i det här. Alls. Det sparar jag till fikabordet när jag drar gamla teaterhist­orier. Det är ju inte honom det handlar om, det är kvinnan i pjäsen. Jag försöker att inte tänka på honom, för jag tycker inte att det är det som är det viktiga, säger August.

PERNILLA AUGUST KASTADE sig över De oroliga när den rykande färsk låg i bokdisken på flyplatsen i Oslo 2015. Hon sträckläst­e den, blev enorm berörd och konstatera­de för sig själv att hon just läst en kommande klassiker på grund av dess allmängilt­ighet och vackra språk.

Historien behövde berättas vidare och August tog snabbt kontakt med Linn Ullmann och senare dramatiker­n Karen-maria Bille. Bille skrev manus för tre kvinnoroll­er som spelas av Ingela Olsson, Anita Ekström och Rebecka Hemse, som går in och ut ur romanens karaktärer.

Resultatet är dels en berättelse om åldrande, dels en pjäs om en dotter som söker sin historia och försöker förstå någonting om kärlek.

AUGUST, SOM ENBART jobbat med film och tv sedan hon lämnade Dramaten, har under de senaste åren känt att hon har längtat tillbaka till teatern. När hon nu gör det är det med nerver som krullar sig och en nyvunnen respekt för just teaterkons­ten.

– Jag har enorm respekt för film också, men teatern är en annan form och det är svårt, helt enkelt. Det är svårt med film också, men då går man igenom så många olika processer och lager så det är egentligen först när man har klippt färdigt filmen och den ska ut som man står * Urpremiär: 1 november, Lilla scenen, Dramaten, Stockholm. * Regi: Pernilla August. * Dramatiser­ing: Karen-maria Bille. * I rollerna: Anita Ekström, Rebecka Hemse, Ingela Olsson. som ensam ansvarig. Med teatern är man ensam på ett helt annat sätt, du har också ett ansvar för en underbar ensemble, och vi har dessutom kortare tid på oss. Det är en mer komprimera­d process och så ska det bara funka.

TEATERCOME­BACKEN, som var både svårare och troligare än hon trodde, har gjort henne ödmjuk, säger hon. Och lycklig. Och orolig: Ska publiken förstå och beröras? Till syvende och sist är det ändå det som är hennes poäng med De oroliga:

– De kan vänta sig ett otroligt generöst, naket och modigt spel. De kan förvänta sig en oerhört vacker text och kanske att ha lite kul också. Men det jag hoppas mest på är att de ska få begrunda sina egna liv och relationer. För när man får vara ifred med sitt eget liv via scenen, skådespela­rna och pjäsen, då finns det ju inget som är så vackert som teater.

De oroliga har premiär den 1 november.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ??
Bild: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden