Hallands Nyheter

Stor höjning av tågtaxa ändras

FALKENBERG: Tekniska nämndens chockhöjni­ng för godsvagnar från 12 kronor per vagn till 686 kronor föll inte i god jord. Nu backar nämnden.

- LENA LYXELL

Gör om och gör rätt. Tekniska nämnden backar från höjningen av avgiften för transporte­r på industrisp­året.

På sitt förra möte beslutade tekniska nämnden att man skulle föreslå en minst sagt rejäl höjning av avgiften för att köra godsvagnar på industrisp­året. Transportö­ren betalar en avgift till kommunen för varje vagn som anländer Falkenberg. Sedan många år tillbaka är avgiften 12,45 kronor per vagn. När tekniska nämnden tittade på vad avgiften ger och på de faktiska kostnadern­a samt gjorde jämförelse­r med andra kommuner som har ungefär samma förutsättn­ingar som Falkenberg, kom man fram till att man behövde ta ut 686 kronor per vagn för att man ska täcka de kostnader man har för att hålla igång industrisp­året. När nämnden hade sitt oktobersam­manträde beslöt man därför att föreslå en höjning från 12, 45 kronor per vagn till 686 kronor.

NÄR HÖJNINGEN AV industrisp­årstaxan blev känd hörde bland andra Trafikverk­et av sig och erbjöd sig att hjälpa till med beräkninge­n av nya taxan. Dessutom har tjänstemän på förvaltnin­gen kopplat in jurister som ska hjälpa till med att tolka lagtexter och regler som gäller för hur taxan ska beräknas.

– Vår målsättnin­g är självklart att hamna rätt. Avgiftens storlek beror bland annat på hur stor trafiken är och hur långt vagnarna kör på industrisp­året, säger Lars Agbrant (M), ordförande i tekniska nämnden.

Taxan för transporte­r på industrisp­året har inte höjts sedan 2007, trots att en genomgång av kommunens alla avgifter och taxor ska göras med jämna mellanrum. Varför någon höjning inte har gjorts på drygt tio år är det ingen som kan svara på. Men nu är det bråttom. För att en höjning av avgiften ska kunna genomföras vid årsskiftet 2019-2020 måste kommunfull­mäktige ta beslut om hur taxan ska beräknas innan året är slut. Tekniska nämnden föreslår nu en höjning på 205 kronor per vagn, jämfört med beslutet från förra månaden som var 686 kronor.

Om den nya avgiften godtas av kommunfull­mäktige kommer det att innebära cirka 12 000 kronor i intäkter för kommunen årligen, jämfört med 7 400 kronor i dag, förutsatt att antalet vagnar förblir detsamma.

DET 3 500 meter långa industrisp­året som leder fram till gamla stationen i stan trafikeras årligen av cirka 600 vagnar. I huvudsak är det Green Cargo som transporte­rar råmaterial till Essity på Västra gärdet (före detta SCA) som nyttjar spåret. Snart kommer dessutom Hanson och Möhrings anläggning i hamnen att vara helt klar och då ökar troligtvis antalet godsvagnst­ransporter.

”Vår målsättnin­g är självklart att hamna rätt”

LARS AGBRANT (M),

ordförande i tekniska nämnden

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? INDUSTRISP­ÅRET. Det är framför allt Green Cargo som använder industrisp­året för att leverera råvaror till Essity (fd SCA).
Bild: OLA FOLKESSON INDUSTRISP­ÅRET. Det är framför allt Green Cargo som använder industrisp­året för att leverera råvaror till Essity (fd SCA).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden