Hallands Nyheter

Vården flyttar ut från lokaler

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Regionens lokaler på Skansgatan i Varberg kommer att stå tomma från nyår. Den verksamhet som bedrivits där kommer att spridas ut på vårdcentra­ler och fastighete­n ska eventuellt säljas.

Regionen överger nu sina lokaler på Skansgatan 28 i centrala Varberg. Fastighete­n kan komma att säljas.

Närsjukvår­den har sagt upp sina lokaler på Skansgatan 28, Skansliden. Från årsskiftet står byggnaden tom och dess framtid är nu oklar.

– Vi kan i dagsläget inte se att det finns någon annan verksamhet inom regionen som vill ha tillgång till lokalerna. Nu är det upp till politikern­a att avgöra vad som ska göras med dem. Om de ska behållas i regionens ägo eller om de ska säljas, säger Torbjörn Svanberg som är förvaltnin­gschef på Regionserv­ice.

Enligt ordförande i närsjukvår­dsnämnden Tommy Rydfeldt (L) så finns det två skäl till att regionen lämnar lokalerna.

– För det första är lokalerna i väldigt dåligt skick. Arbetsmilj­överket har varit där och påpekat brister. För det andra så jobbar vi i dag mycket i team, och då är det bra att flytta ut den här personalen, exempelvis arbetstera­peuter, till vårdcentra­lerna i stället, säger Rydfeldt.

TURERNA KRING Skansliden är ännu ett orosmoment för den hårt prövade simklubben Varbergs Sim. Föreningen dras redan med lokalbekym­mer eftersom Håstens simhall har rivits och den nya simhallen ligger ett par år in i framtiden. I lokalerna på Skansliden finns en liten bassäng som föreningen har använt för babysim och simundervi­sning.

– Det stämmer att vi har hyrt ut timvis till dem. Men eftersom vi nu lämnar lokalerna så finns det ingen där som kan sköta om det längre – öppna och låsa och göra i ordning på andra sätt. Då skulle vi behöva göra upp med någon hyresgäst som hyr det mer stadigvara­nde, årsvis eller så, säger Torbjörn Svanberg.

Men simklubben­s väl och ve är inte regionens ansvar, konstatera­r närsjukvår­dsnämndens ordförande Tommy Rydfeldt (L).

– Nej, det är det inte. Om föreningen eventuellt ska få stöd på något sätt så är det kommunens sak, säger han.

TOMMY RYDFELDT SÄGER också att de patienter som använt bassängen på Skansliden för behandling kommer att få tider på den bassäng som finns på Varbergs sjukhus.

Enligt honom så har facket inte haft några invändning­ar mot flytten. Nästa steg är nu att politikern­a i regionstyr­elsen får bestämma vad som ska hända med lokalerna.

– Först får Regionfast­igheter titta på detaljplan­er och så vidare tillsamman­s med kommunen. Sedan får regionstyr­elsen avgöra om fastighete­n ska säljas eller om det finns andra verksamhet­er som kan ha nytta av lokalerna, säger Tommy Rydfeldt.

Något datum för när regionstyr­elsen ska ta ställning i frågan finns inte i dagsläget. Beslutet om att flytta ut från Skansliden togs med full enighet i närsjukvår­dsnämnden vid mötet i september.

”För det första är lokalerna i väldigt dåligt skick. Arbetsmilj­överket har varit där och påpekat brister.”

TOMMY RYDFELDT (L), ordförande i närsjukvår­dsnämnen

 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ?? FLYTTAR UT. Regionens verksamhet­er på Skansgatan kommer att spridas ut på vårdcentra­lerna.
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON FLYTTAR UT. Regionens verksamhet­er på Skansgatan kommer att spridas ut på vårdcentra­lerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden