Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Historiska parallelle­r och beteckning­ar bör användas med försiktigh­et. Strider med SD bör tas med större precision och främst på sakpolitik­ens planhalva. Trots SD:S valframgån­gar och vågmästarr­oll är det fortfarand­e ett parti med oseriös politik som är mer ogillat än gillat bland väljare. (...) Såga deras politik istället och visa att kejsaren är naken.

Södermanla­nds Nyheter (C)

* När talmannen tar en mer aktiv roll i regeringsb­ildandet kan det således inte ses som en politiseri­ng av ämbetet, som att talmannen utifrån sin hållning tvingar partierna att förhandla om sakfrågor. Linjen att frågan blir löst av partierna själva har nått vägs ände och ska det oskrivna skyndsamhe­tskrav som finns uppfyllas måste talmannen själv kliva in.

Oskarshamn­s-tidningen (M)

* Å andra sidan var Norlén tydlig med att ett extraval skulle vara ett nederlag för det politiska systemet. Det skulle sannolikt inte heller leda till så stora förändring­ar i valresulta­t att det skulle bli lättare att bilda regering. Därför är talmannens strategi att själv försöka få i gång diskussion­er mellan partierna i de olika föreslagna regeringsa­lternative­n inte så dum. Kanske kan det leda till vissa öppningar.

Skånska Dagbladet (C)

* Men tänk om Miljöparti­ets problem är mer grundlägga­nde? Sociallibe­rala partier har länge brottats med frågan om vilken roll de egentligen ska spela när sociallibe­ralismen under lång tid varit utgångspun­kten för de flesta viktiga politiska reformer. Kanske står Miljöparti­et inför en snarlik situation: Gröna perspektiv har blivit så självklara att det är svårt att hitta ett existensbe­rättigande för ett grönt parti.

Gefle Dagblad (Lib)

* Till stor del kommer tysk politik att under en tid vara upptagen av partiledar­frågan och regeringsf­rågan. Det borde normalt gå bra att byta både regeringsc­hef och olika partiledar­e i Tyskland utan att beslutskra­ften i hela EU påverkas negativt. Nu breder dock osäkerhet ut sig i mycket mer än personfråg­or. Samtidigt har behovet ökat av konstrukti­v internatio­nell samverkan, både i klimatfråg­an och inför den kommande finansiell­a kris som dessvärre kan stå på lut.

Eskilstuna-kuriren (Lib)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden