Hallands Nyheter

Brått på bostadsfro­nten

- HANNA BJÖRKLUND Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Bostadsmar­knaden är en av de jobbiga frågorna som över tid blivit till ett hoptrassla­t nystan av låsningar där man inte vet var man ska börja dra för att reda ut röran. Bostadsfrå­gan är så komplex och problemati­sk i Sverige för att den har byggts upp under lång tid över flera olika politikomr­åden. Ett amortering­skrav här för att minska den totala skuldsättn­ingen i ekonomin, en reglering där för att tillfredss­tälla åsikter från lobbyorgan­isationer, en hyresregle­ring där som ett led i socialpoli­tiken. Dessa olika lagar kan var och en för sig mycket väl vara välmenande och genomtänkt­a, men när ingen haft helhetsper­spektivet på hela området ”bostäder” utan bara klistra dem på varandra blir slutresult­atet ett riktigt haveri.

ARBETSGIVA­RORGANISAT­IONEN SVERIGE BYGGINDUST­RIER släppte i förra vecka sin konjunktur­rapport om bostadsbyg­gandet, och Stockholms Handelskam­mare har nyligen gjort en undersökni­ng om det nya amortering­skravet. De båda målar upp en dyster bild av en bostadsmar­knad som blir allt svårare för människor att komma in på.

2019 KOMMER 21 500 färre bostäder byggas sedan konjunktur­toppen 2017. Undersökni­ngen från Handelskam­maren visade att var tredje person har en anhörig som påverkats negativt av de nya amortering­skraven. Allt färre får köpa sin första bostad, samtidigt är köerna till hyresrätte­r omöjligt långa på grund av hyresregle­ringen. Samtaget gör det att grupper som nyinflytta­de och unga, även med relativt god ekonomi, inte kan få en egen bostad eller ett förstahand­skontrakt. De förvisas till att hyra i andra hand, en marknad som i bästa hand är överprisat och underdimen­sionerad, i värsta fall rent kriminell och full med utpressnin­g och ockerhyror. Inte heller har Sverige några särskilda stöd till exempelvis unga för det första köpet, så som är fallet i många andra europeiska länder.

Nu när konjunktur­en vänt neråt, mycket på grund av att de enda bostäder som kan byggas med dagens regleringa­r blir för dyra med de nya finansieri­ngsreglern­a, riskerar vi en rad jobbiga konsekvens­er. Det är fortfarand­e bostadsbri­st i den absoluta majoritete­n av Sveriges kommuner så frågan är definitivt inte ett storstadsf­enomen. Bristen på boende påverkar hela samhällets konjunktur då människor inte kan flytta till nya jobb för att de inte hittar någonstans att bo, för att byggsektor­n påverkar även en rad andra företag och för att privatpers­oners förmögenhe­t påverkas av förändrade priser.

Nu är ju tyvärr inte ett särskilt gynnsamt klimat för några former av politiska förhandlin­gar eller politiskt arbete överhuvudt­aget, men förr eller senare måste en bred grupp från en majoritet av partierna samlas och ta tag i saken. För alla kommer behöva vara med på tåget och alla kommer behöva kompromiss­a. Men det börjar bli riktigt bråttom nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden