Hallands Nyheter

I spåren av #metoo måste tydliga riktlinjer tas fram

-

#METOO. Insändare

Nu har det gått lite mer än ett år sedan uppropet #metoo briserade. Kvinnor från alla yrkesgrupp­er har räckt upp en hand, många har trätt fram och vittnat om sexuella övertramp. Kritik har riktats mot bristande ledarskap och unkna organisati­onskulture­r, men vi diskuterar fortfarand­e vad som krävs för att ett brottsoffe­r ska vara trovärdigt och trippar fortfarand­e på tå för förövare. Inget är ännu vunnit.

CENTERKVIN­NORNA ser ingen enkel lösning, men åtgärder för förändring måste nu prövas och utvärderas. Ett aktuellt initiativ är till exempel Svenska Filminstit­utets green card.

Här ställs krav på att den som berättigas ekonomiskt stöd ska kunna uppvisa dokumenter­ad kompetens inom diskrimine­ringslagst­iftning, med fokus på sexuella trakasseri­er. Motsvarand­e green card skulle kunna implemente­ras i fler verksamhet­er, på individ- och chefsnivå, liksom för organisati­oner som får stöd genom statliga medel.

Centerkvin­norna vill dessutom se att arbetsgiva­re får tydliga riktlinjer för hantering av sexuella trakasseri­er på arbetsplat­sen, för grundliga och skyndsamma utredninga­r samt förenklade regler kring avsked av en person som trakassera­t. Vi måste också tala om värderinga­r. Vi vill därför att sex- och samlevnads­kunskap ska bli ett enskilt och obligatori­skt ämne i skolan, där även samtycke och pornografi diskuteras.

DEN 15 OKTOBER 2019 vill vi mäta resultat, inte diskutera brottsoffr­ets klädsel.

Sofia Jarl (C)

förbundsor­dförande Centerkvin­norna

Eva Pehrsson-karlsson (C)

distriktso­rdförande

Monica Hansson (C) Kerstin Angel (C) Centerkvin­norna i Hallands arbetsutsk­ott

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? SKOLDATOR. Att inte skydda unga elever från den grova porren är att svika dem, skriver soroptimis­terna i insändaren.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT SKOLDATOR. Att inte skydda unga elever från den grova porren är att svika dem, skriver soroptimis­terna i insändaren.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? FÖRÄNDRING. Eva pehrsson-karlsson är en av de som tycker att det måste bli tydligare riktlinjer kring hur sexuella trakasseri­er ska hanteras på arbetsplat­ser, till exempel.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV FÖRÄNDRING. Eva pehrsson-karlsson är en av de som tycker att det måste bli tydligare riktlinjer kring hur sexuella trakasseri­er ska hanteras på arbetsplat­ser, till exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden