Hallands Nyheter

”Vi tar ner ett träd i veckan”

- TOVE GONTRAN 010-471 50 10 tove.gontran@hn.se

Det största beståndet av almar tillhör privata markägare. Även här rasar almsjukan fram med full kraft, vilket har lett till hög arbetsbela­stning för trädvårdsf­öretag.

Henrik Nilsson äger trädvårdsf­öretaget Djupdahls. I snitt en gång i veckan får han en beställnin­g på att såga ner döende och döda almar.

–Det känns som att det borde tryta på sikt, men det gör det inte, säger han.

Sedan september 2017 har Djupdahls tagit ner 46 sjuka träd. Då är inte mindre träd medräknade, endast de med en brösthöjds­diameter på över 20 centimeter.

– Sjukdomen slår till väldigt fort. Trädet är friskt, så åker man på semester och kommer hem till ett halvdött träd. Det kan ta bara några veckor, säger Henrik.

När Henrik Nilsson väl rycker ut för att såga ner träden så är det ofta bara ett skelett kvar.

”Sjukdomen slår till väldigt fort. Trädet är friskt, så åker man på semester och kommer hem till ett halvdött träd. Det kan ta bara några veckor”

HENRIK NILSSON trädvårdsf­öretaget Djupdahls

Det tar lite längre tid att såga ner ett dött träd än ett friskt.

– Ett levande träd är också alltid lättare att handskas med, det har en annan flexibilit­et. Det kan vara riskfyllt att klättra i ett dött träd och att såga ner det på det traditione­lla viset innebär mycket efterarbet­e med att städa upp. Det nästan exploderar på marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden