Hallands Nyheter

Ett kaxigt Varberg lockade nya chefen

- ELSA HENRIKSDOT­TER 010-471 51 83 elsa.henriksdot­ter@hn.se

Katarina Sundberg har bytt metall mot kultur. Att vara där det händer och möta människor är målet för den nya chefen på kultur- och fritidsför­valtningen.

– Varberg för mig är en otroligt kaxig stad. Det gillar jag, man har en kaxig vision. Man ska bli västkusten­s kreativa mittpunkt, bara en sådan sak. Det är ju superhäfti­gt, säger Katarina Sundberg.

Den nya chefen för kultur- och fritidsför­valtningen lockades ner till Varberg från Lidköping.

– Jag har en brokig bakgrund och har gjort massa saker, bland annat är jag utbildad it-pedagog och ekonom. Jag kommer närmast från en tjänst som avdelnings­chef på IF Metall, berättar Katarina Sundberg.

HON BESKRIVER SIG som en organisati­onsmännisk­a och har arbetat både med landsbygd- och personalfr­ågor.

– Jag tror att det var den här mixen, en organisati­onsmännisk­a med bred förståelse. Det var nog det man ville ha, säger Katarina Sundberg.

Kultur- och fritidsämn­ena kan med en sådan bakgrund tänkas ligga långt bort. Men intresset för kultur är stort.

Tidigare har hon även arbetat som politisk sekreterar­e i Västra Götalandsr­egionen. Där ansvarade hon för kulturområ­det.

– Jag följde kulturnämn­dens ordförande och var hans högra hand. Därför förstår jag kulturfråg­orna utifrån ett offentligt perspektiv, säger Katarina Sundberg.

HENNES ERFARENHET­ER från den kommunala, privata och idéburna sektorn vill hon kombinera. Kanske kan hennes bakgrund råda bot på Kultur- och fritidsför­valtningen­s låga avtalstroh­et.

– Bassakerna måste fungera, man kan inte brinna så mycket så att man glömmer de absolut primära funktioner­na. Att förvalta de resurser vi har till vårt förfogande på bästa sätt. Samtidigt vet jag att man jobbar jättehårt med dessa frågor i förvaltnin­gen, säger hon.

JUST NU TAR arbetet extra tid eftersom hon måste sätta sig in i sin nya roll. Men annars är just fritid något hon brinner starkt för.

– Jag är hundmännis­ka och friluftsmä­nniska. Det är det första jag frågar, var ska jag gå med mina hundar? Och där har kultur och fritid en viktig roll. Vi skapar mötesplats­erna, säger Katarina.

Förvaltnin­gschefen tycker att Ålder: Kommer ifrån: Vilken typ av kultur gillar du?

hennes kontor är den tråkigaste platsen i hela Varberg.

–Vi kan sitta på kontoret och komma med starka och skarpa idéer. Men jag längtar ut till verksamhet­erna och mötet med människor.

 ??  ?? NY. Katarina Sundberg tillträdde tjänsten som chef för kultur- och fritidsför­valtningen 1 oktober.
NY. Katarina Sundberg tillträdde tjänsten som chef för kultur- och fritidsför­valtningen 1 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden