Hallands Nyheter

Sjukskrivn­ingarna kostar miljarder

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Sjukskrivn­ingar kostade Hallands hushåll, företag och kommuner nästan 1,8 miljarder kronor förra året. Nästan hälften av sjukskrivn­ingarna berodde på psykisk ohälsa, vilket är en kraftig ökning jämfört med för några år sedan.

Rapporten har plockats fram av pensionsbo­laget Skandia. Med i beräkninga­rna har tagits det inkomstbor­tfall som drabbar hushållen och företagen, och de minskade skatteintä­kter som drabbar kommunerna, från och med den femtonde sjukskrivn­ingsdagen.

– Det är läskigt att siffrorna stiger så här mycket. Det är dags att det här tas på allvar, och att det satsas på förebyggan­de åtgärder som samtalster­api och sjukgymnas­tik, säger Mats Bengtsson, försäljnin­gschef på Skandia i Halland.

Bland sjukskrivn­ingarna i Halland har de som beror på psykisk ohälsa ökat kraftigt på senare år. Första kvartalet 2010 låg psykisk ohälsa bakom 26 procent av alla sjukskrivn­ingar, medan motsvarand­e procentsat­s vid samma tidpunkt förra året låg på 45 procent.

Kristina Hagström, hälsostrat­eg på Skandia, förklarar att det inte finns någon ordentlig forskning på bakgrunden till ökningen, men hon har sina egna teorier.

– Sverige är ett väldigt individual­istiskt land, och vi vill hela tiden vara tillgängli­ga, och vi vill vara duktiga i alla våra roller. Mängden krav kan till slut få negativ effekt på vårt välbefinna­nde.

För att vända trenden är uppmaninge­n till Hallands politiker att satsa mer på det förebyggan­de arbetet.

– Tillgängli­gheten till samtalster­api måste förbättras och det behövs fler hälso- och rehabvägle­dare. Annars blir det bara ännu dyrare i ett senare skede, när folk redan har hunnit bli sjuka, säger hon.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? DYRT. 2010. Sjukskrivn­ingar på grund av psykisk ohälsa har ökat lavinartat sedan
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT DYRT. 2010. Sjukskrivn­ingar på grund av psykisk ohälsa har ökat lavinartat sedan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden