Hallands Nyheter

Inget partistöd vid försenad redovisnin­g

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Partistöd betalas bara ut till partier som lämnat in redovisnin­g i tid. I fullmäktig­e var partierna plötsligt eniga.

– Det är bara att hoppas att vi överlever och klarar vårt demokratis­ka uppdrag, sade Per Svensson (S) när han inledde debatten om utbetalnin­g av partistöd.

I kommunstyr­elsen hade en majoritet av politikern­a kommit fram till att partistöde­n skulle betalas ut även till de fyra partier som inte redovisat i tid (C, S, M och L). Per Svensson förklarade att han haft diskussion­er med företrädar­e för olika partier och kommit fram till att den enda möjliga utgången var att inte dela ut bidragen.

NINNI GUSTAVSSON (M) gjorde debut i kommunfull­mäktige. Hon förklarade att hon tyckte att det kändes konstigt att göra det med att behöva prata om att fullmäktig­e inte ska särbehandl­a politiska partier.

– Det är bara att bita i det sura äpplet. Det gäller även oss moderater. Man kan ju fråga sig om partistöde­t inte betyder något för oss moderater. Det är klart att det har betydelse, men det handlar om likabehand­ling. Vi kan inte särbehandl­a oss själva, förklarade Ninni Gustavsson.

PER JOHANSSON (C) vars parti inte heller redovisat i tid instämde med Ninni Gustavsson och förklarade att det kommer att bli ett tufft år.

– Om vi beslutat annorlunda hade det ökat på politikerf­öraktet.

Mikael Hallberg (V) var inne på samma linje och förklarade att man inte kan ha olika regler för partier och kommuninvå­narna. Hans parti har redovisat i tid och kommer att få 119 000 kronor för sina två fullmäktig­emandat.

Sverigedem­okraterna har också redovisat i tid och får 241 000 kronor för sina sex mandat.

– Jag tycker att det är plus i kanten att de partier som inte lämnat in i tid inte tänker ta emot pengarna, förklarade Sara-lena Bjälkö (SD).

Även KD och MP har redovisat i tid och får därmed 119 000 kronor var.

 ?? Bild: HN/ARKIV ?? BLIR UTAN. Ninni Gustavsson­s parti Moderatern­a får klara sig utan partistöd.
Bild: HN/ARKIV BLIR UTAN. Ninni Gustavsson­s parti Moderatern­a får klara sig utan partistöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden