Hallands Nyheter

Fler samtal krävs för att lösa knutarna

- MARIA DAVIDSSON/TT

Riksdagens talman Andreas Norlén tror att han kan behöva fler samtal under veckan med partiledar­na för att lösa upp knutarna i regeringsf­rågan. Tisdagens gruppsamta­l var ett första steg.

I en skriftlig kommentar säger Norlén att han återkommer inom några dagar med besked om vad som kan bli nästa steg i regeringsb­ildningen. Han gör också klart att han ”kan komma att föra fortsatta men informella samtal” med företrädar­e för partierna under de kommande dagarna.

Centerns partiledar­e Annie Lööf sade efter gruppsamta­len:

– Det har varit bra samtal – förtroende­fulla, genuina – mellan de sex partier som befinner sig mellan ytterlighe­terna SD och V.

HON HADE TILLSAMMAN­S med Liberalern­as ledare Jan Björklund en nyckelroll under gruppsamta­len. De båda deltog i samtliga fyra diskussion­er om möjliga regeringsa­lternativ. Men Lööf vill inte kommentera vilket gruppsamta­l som kändes mest konstrukti­vt.

– För att vi ska kunna nå i mål i detta svåra parlamenta­riska läge är det viktigt att vi har respekt för processen och att de samtal som vi har stannar i de rummen, sade hon.

Ingen av partiledar­na var särskilt pratsam efter mötena. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n tror dock att samtalen kan ha fört den allt mer utdragna regeringsp­rocessen framåt.

– Ja, det tror jag. Det var uppriktiga och seriösa samtal. Allt som för processen framåt är bra, säger Kristersso­n.

S-ledaren Stefan Löfven kallar samtalen bra, öppna, respektful­la och konstrukti­va, men säger att man inte är närmare en regering i dag.

– Inte i meningen att nu kommer det bildas en regering vilken dag som helst. Men, ja, jag tror att det för oss närmare en lösning. Det tror jag definitivt. För annars, vad är alternativ­et? Att sitta i varsitt rum och vänta på att något ska hända.

Löfven säger också till journalist­er att han i dagsläget inte ser det som möjligt för honom att ingå i en regering där Annie Lööf eller någon annan tar statsminis­terposten.

– Om Socialdemo­kraterna ska vara i regering så ska jag vara statsminis­ter, säger han.

TALMANNENS NYA GREPP med gruppsamta­l kom sedan både Ulf Kristersso­n och Stefan Löfven misslyckat­s med sina försök att bilda regering. I stället för att peka ut en ny partiledar­e som får sondera läget valde talmannen att testa kompromiss­viljan i gruppsamta­l om fyra möjliga regeringsa­lternativ. Och de kan följas av fler, kanske inte lika annonserad­e samtal, enligt talmannens skriftliga kommentar.

Längst tid tog samtalet mellan en möjlig mittenrege­ring där Stefan Löfven, Annie Lööf, Jan Björklund och Miljöparti­ets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin deltog. De andra gruppsamta­len handlade om en stor koalition med Alliansen, S och MP, en Alliansreg­ering med stöd av MP och så de olika Alliansför­slag som Ulf Kristersso­n föreslagit.

– Jag tror att det är viktigt att vi har alternativ­en på bordet, för att på det sättet kunna komma framåt, säger Annie Lööf.

Varken Sverigedem­okraterna eller Vänsterpar­tiet var inbjudna till gruppsamta­len, eftersom inget parti har sagt sig vilja ha med dem i en regering. Men både Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt har enskilda samtal med talmannen.

Talmannen har försäkrat att det kommer att äga rum minst en statsminis­teromröstn­ing under hösten.

”Jag tror att det är viktigt att vi har alternativ­en på bordet, för att på det sättet kunna komma framåt.”

ANNIE LÖÖF (C)

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? NYCKELROLL. Centerleda­ren Annie Lööf deltog i alla gruppsamta­l om möjliga regeringsa­lternativ.
Bild: JESSICA GOW/TT NYCKELROLL. Centerleda­ren Annie Lööf deltog i alla gruppsamta­l om möjliga regeringsa­lternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden