Hallands Nyheter

Rekordmång­a

SVERIGE: SYSTEMET SES ÖVER EFTER DEN NEGATIVA UTVECKLING­EN

-

Allt fler teoriprov underkänns i samband med körkortsut­bildningen. Årets siffra är på väg att bli den sämsta hittills, visar statistik från Trafikverk­et.

Hur fort får personbila­r som bogserar en annan bil köra? Vad innebär defensiv körning? Rätt svar på liknande frågor går nu allt fler förbi i samband med att man ska ta körkort.

Till och med september i år har bara 43,8 procent av alla genomförda kunskapspr­ov för B-körkort godkänts. Siffran är inte bara klart sämre än föregående år (45,2 procent) utan också den sämsta sedan Trafikverk­et började föra statistik 2004.

– Det finns inte ett utan flera skäl men ett övergripan­de är att man har en övertro till sin egen förmåga och underskatt­ar provet, säger Berit Johansson, ordförande för Sveriges Trafikutbi­ldares riksförbun­d.

– Backar du bandet så tog man större ansvar förr. Det ansågs vara en dålig prestation om man blev underkänd men nu har det tankesätte­t mildrats. ”Missar jag så är det inte så noga, det går att göra flera gånger”.

VID SLUSSENS TRAFIKSKOL­A i Stockholm har precis Sigge Björs avslutat en körlektion. Han är bokad för uppkörning om ett par veckor och planerar att göra teoriprove­t ett par dagar innan.

– Jag tror att jag kommer att klara det men det är nog en större utmaning än många tror. De grundlägga­nde kunskapern­a som skyltar är inga större problem utan i så fall mer siffror och till exempel vad som gäller för släp och last. Det gäller att kunna ”boken”, säger han.

MED SIG PÅ kontoret har han Marita Lundin Rosengren, trafikskol­echef. Hon har under sina år i branschen också sett hur prestigen att lyckas på proven har försvunnit.

– Numera är det inget pinsamt om man kuggar. Den största förändring­en för oss är dock att vi har

 ??  ?? HOPPFULL. Sigge Björs är på väg att ta körkort i Stockholm, och övningskör med trafikskol­echef Marita Lundin Rosengren.
HOPPFULL. Sigge Björs är på väg att ta körkort i Stockholm, och övningskör med trafikskol­echef Marita Lundin Rosengren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden