Hallands Nyheter

Jakthärva röjd med avlyssning

- FREDRIK GUNÉR/TT

Flera personer har häktats misstänkta för att illegalt ha dödat lodjur och varg. I utredninge­n har polisen använt telefonavl­yssning. En av de inblandade är en känd företagsle­dare. – Han har varit drivande, säger åklagaren Lars Magnusson.

I fredags slog polis och åklagare till efter en tids spaning. Fyra personer greps och anhölls misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. En femte misstänkt anhölls i sin frånvaro.

Enligt åklagaren ska en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp har inte hittats.

– Jag bedömer det som säkert att den har dödats, säger Lars Magnus- son. som gjorde att polisen kom nätverket på spåren. Polisens nationella operativa avdelning (Noa) har arbetat med utredninge­n under flera månader.

”Det har varit ett effektivt polisarbet­e där vi under utredninge­n har använt flera av Noas specialist­kompetense­r”, säger Filippo Bassini, chef för artskyddsb­rott vid Noa, i ett pressmedde­lande.

POLISEN HAR ANVÄNT hemliga tvångsmede­l, bland annat telefonavl­yssning.

Gruppen misstänks för att illegalt ha jagat och dödat lodjur och varg. Det rör sig om minst nio djur, varav fyra vargar. Åklagaren bedömer att åtminstone tre vargar har dödats.

– En del djur kan ha kommit undan, säger Lars Magnusson.

Det finns även misstankar om att kungsörn har dödats, men de misstankar­na tog åklagaren inte med i häktningsf­ramställni­ngarna.

Polisen har bland annat beslagtagi­t vapen, kläder och elektronis­k kommunikat­ion. Enligt åklagaren har det inte hittats några djurkroppa­r som med säkerhet går att koppla till illegal jakt.

misstänkta är en framgångsr­ik industrima­n i 70-årsåldern. Lars Magnusson anser att han har varit drivande i gruppen. – Alla i dag häktade är ju anställda i företag där han är företagsle­dare, säger han.

 ??  ?? OLOVLIG JAKT. Lodjur och varg misstänks ha dödats.
OLOVLIG JAKT. Lodjur och varg misstänks ha dödats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden