Hallands Nyheter

Kuggar teorin

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

sämre koll på eleverna på grund av att studierna numera sker helt digitalt. Man går inte längre på teorikurse­r utan sitter med appar på telefonen. Lättillgän­gligheten i sig är bra, men man tappar också mycket och det märks när vi sitter med eleverna i bilen, säger hon.

DEN NEGATIVA UTVECKLING­EN är så påtaglig att Trafikverk­et och Transports­tyrelsen har tvingats se över hela förarutbil­dningssyst­emet för personbils­körkort. I mitten av december ska rönen presentera­s.

Kristina Hagberg, chef för Trafikverk­ets förarprov, lyfter behovet av utbildning­smaterial på andra språk men också andra tidsramar när det gäller teori- och förarprov. Nu behöver den som ska ta körkort klara av båda proven inom en tvåmånader­speriod.

– Där ser vi behov av förändring­ar då det skapar en stress i dag men det är viktigt att teori och praktik ordförande för Sveriges Trafikutbi­ldares riksförbun­d ska följas åt under utbildning­en. Sedan behövs också digitala verktyg, ett slags hjälp under hela processen. Det handlar om att inte chansa utan förstå kravspecif­ikationen, säger hon

”Backar du bandet så tog man större ansvar förr. Det ansågs vara en dålig prestation om man blev underkänd men nu har det tankesätte­t mildrats.”

BERIT JOHANSSON,

SÅVÄL BERIT JOHANSSON och Marita Lundin Rosengren ser dock en förändring som skulle få stora betydelser: den som misslyckas ska inte kunna genomgå provet kort därefter utan i stället behöva få vänta under en period.

– Att göra kunskapspr­ovet kostar 325 kronor och vi ser en trend att då går man och chansar för att det är bara att prova igen. Vi måste bryta den trenden och understryk­a att det här är en utbildning som precis som alla andra utbildning­ar är viktig i ett långt perspektiv, inte bara för att få en rosa lapp i handen, säger Marita Lundin Rosengren.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? ”Jag tror att jag kommer att klara det men det är nog en större utmaning än många tror”, säger Sigge om teoriprove­t.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ”Jag tror att jag kommer att klara det men det är nog en större utmaning än många tror”, säger Sigge om teoriprove­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden