Hallands Nyheter

Nordirland håller nyckeln till brexit

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Under sin livstid blev Ian Paisley en av de främsta symbolerna för ilskan och oförsonlig­heten i Nordirland. Nu kan hans arvtagare avgöra hur hård brexit kommer att bli – och om Theresa Mays regering överlever veckans budgetdeba­tt.

Pastor Ian Paisley var under närmare 40 år en av de absoluta centralfig­urerna i konflikten i Nordirland. Den hårdföre unionisten sade envist nej till alla eftergifte­r gentemot republikan­er och katoliker.

Även i Eu-parlamente­t – där han satt som ledamot i ett kvartsseke­l 1979–2004 – blev han snabbt ökänd.

– Jag förnekar er och alla era kulter och läror! ryade Paisley när den dåvarande påven Johannes Paulus II kom på besök till Strasbourg 1988.

Parlamente­t kallade han för ett ”Babels torn” där han hävdade att plats nummer 666 var reserverad för djävulen.

När han avled hösten 2014 hade Storbritan­nien ännu inte utlyst den folkomröst­ning som 2016 slog fast att landet ska lämna EU. Det starkt konservati­va parti som Paisley grundade 1971 lever dock vidare – och dessutom med oväntat stor betydelse i förhandlin­garna om det brittiska Eu-utträdet.

UNDER NUVARANDE partiledar­en Arlene Foster spelar DUP (Demokratis­ka unionistpa­rtiet) en avgörande roll för brexit. DUP:S tio mandat är nödvändiga för att ge premiärmin­ister Theresa May och Konservati­va partiet en majoritet i det brittiska parlamente­t. Ska May kunna få igenom en uppgörelse om Eu-utträdet måste hon få stöd från DUP – såvida inte opposition­en mot förmodan ställer sig på hennes sida. Än mäktigare blir DUP:S roll dessutom på grund av det interna politiska dödläget som råder i Nordirland sedan våren 2017. Fredsavtal­et från 1998 stipulerar att landsdelen­s partier styr tillsamman­s i en samlingsre­gering. Alla förhandlin­gar har dock rasat samman mellan de två största, DUP och republikan­ska Sinn Féin, vilket gör att Nordirland för närvarande styrs direkt från London och den brittiska regeringen. Som ju DUP i sin tur är vågmästare över.

PARTIET HAR UPPREPADE gånger markerat att man inte kan acceptera en brexit som innebär att någon form av gräns införs mellan Nordirland och resten av Storbritan­nien. DUP har sagt sig vara redo att fälla Mays budget om så skulle behövas.

Partiets brexittale­sman Sammy Wilson lovade dock i måndags att inte säga nej till budgeten i den omröstning som väntar på torsdag. Samtidigt varnar han för att DUP fortsatt är redo att dra undan sitt stöd till regeringen.

– Bara för att de får igenom sin budget kan de inte ta för givet att de kan göra vad de vill med Nordirland, sade Wilson till BBC.

I hans ögon är en avtalslös brexit bättre än de förslag som diskuterat­s på sistone.

 ??  ?? Ian Paisley.
Ian Paisley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden