Hallands Nyheter

Danmark: ”Iran planerar attentat”

- TT

Dansk polis misstänker att iransk säkerhetst­jänst har planerat att utföra attentat mot personer i Danmark. Det var anledninge­n till den omfattande polisinsat­sen för en månad sedan, då stora delar av Danmark stängdes ner.

Det berättar chefen för den danska säkerhetsp­olisen PET på en presskonfe­rens.

– Det handlar om en iransk underrätte­lseverksam­het, som enligt vår mening planerade ett attentat i Danmark, säger chef Finn Borch Andersen på en presskonfe­rens, enligt Ritzau.

En norsk medborgare med iransk bakgrund har anhållits och sitter frihetsber­övad, misstänkt för att ha bistått den iranska säkerhetst­jänsten. Mannen greps i Göteborg den 21 oktober, enligt Säpo.

– Han är misstänkt för att ha möjliggjor­t för en iransk underrätte­lsetjänst att verka i Danmark och för att ha deltagit i förberedel­serna till ett attentatsf­örsök, säger Finn Borch Andersen.

Enligt Andersen har en grupp iranier i Danmark varit målet för de misstänkta attentatsp­lanerna.

Personerna uppges vara medlemmar i ASMLA, en politisk gren av den Iranbasera­de arabiska separatist­rörelsen Ahvaz nationella motstånd.

Den gripne mannen nekar till anklagelse­rna.

Danmarks utrikesmin­ister Anders Samuelsen beskriver Irans misstänkta inblandnin­g som ”fullkomlig­t oacceptabe­l”.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? STOR INSATS. Den 28 september undersökte den danska polisen alla bilar på väg till Sverige i närheten av Kastrup.
Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV STOR INSATS. Den 28 september undersökte den danska polisen alla bilar på väg till Sverige i närheten av Kastrup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden