Hallands Nyheter

Mot depression

FALKENBERG: EN HÄLSOTRÄDG­ÅRD PÅ REMISS

- LENA LYXELL lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Lilla Hälsoträdg­ården har just slagit upp dörrarna för sina första deltagare. Eivor och Josefin Gavie, mor och dotter, har kombinerat sina passioner, intressen och utbildning­ar och bildat en oas.

På Lilla Hälsoträdg­ården mellan Heberg och Årstad tar Eivor och Josefin Gavie, mor och dotter, emot människor som drabbats av psykisk eller stressrela­terad ohälsa, till exempel ångest, depression och utmattning­ssyndrom.

Josefin Gavie är beteendeve­tare med en dubbelexam­en i psykologi och kognitiv neuroveten­skap.

– Jag har alltid fascinerat­s av människors inre värld, av psykisk ohälsa och hälsa. Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med detta, säger Josefin Gavie.

HON ÄR UPPVUXEN i Årstad och lämnade Halland för att studera i Skövde och Malmö. Hon och hennes man var bosatta i Malmö under flera år. Där arbetade Josefin som testledare på Skånes Universite­tssjukhus.

– Jag utredde bland annat depression­er och demens och jobbade med djupinterv­juer om livet och * Deltagarna är med i ett rehabilite­ringsprogr­am som pågår i tolv veckor, två dagar i veckan. De vistas i trädgården, följer årstiderna­s växlingar, går promenader och lär sig använda naturen som verktyg för att skapa återhämtni­ng. Målet är ökad hälsa, livskvalit­et och arbetsförm­åga.

NU HAR DE bott fem år i huset. För två och ett halvt år sedan föddes dottern Holly. Under tiden utbildade Josefins mamma Eivor Gavie sig inom hälsoträdg­årdars design och trädgårdst­erapi på Sveriges Lantbruksu­niversitet, Alnarp.

– Vår hälsoträdg­ård är designad efter de behov som finns hos den som är drabbad av stressrela­terad ohälsa, säger Eivor Gavie.

Utbildning­en ledde tankarna till grön rehab och under sensommare­n var Lilla Hälsoträdg­ården redo att ta emot de första deltagarna. Under ett års tid hade de designat, byggt, målat, snickrat, planerat och planterat. Resultatet är en hälsoträdg­ård indelad i olika

LILLA HÄLSOTRÄDG­ÅRDEN är en av fem aktörer i Halland som har vårdavtal med Region Halland. Den första gruppen deltagare är igång. Som max är det sex personer, oftast kvinnor, som deltar.

– Det finns forsknings­resultat som visar att grön rehab leder till mindre vårdkonsum­tion, färre sjukskrivn­ingar och minskar utmattning, ångest och depression­er, säger Eivor Gavie.

Lilla Hälsoträdg­ården har ett tvåårsavta­l med region Halland och hoppas förstås på en fortsättni­ng. Josefin och Eivor Gavie ser många möjlighete­r till utveckling.

– I framtiden vill vi arbeta även med friskvård kopplad till naturens positiva effekter på vår hälsa. Vi planerar även att erbjuda hantverksk­urser i vår hälsoträdg­ård, säger Josefin Gavie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden