Hallands Nyheter

Hallänning ny förbundska­pten efter legendar

- ANDERS TORNELL

I fredags lämnade Johan Isacsson sitt jobb efter 14 år som förbundska­pten för det svenska herrlandsl­aget. Men redan nu är en ersättare klar. Hylte/halmstads guldtränar­e Per-erik Dalqvist, 38, tar över och slutför Em-kvalet i januari.

– Det går inte att tacka nej till ett sådant uppdrag. Ett förbundska­ptensjobb är det största som man kan uppnå som tränare i Sverige, säger Per-erik Dalqvist.

HAN HAR HAFT bråda dagar sedan Isacssons hoppade av i förra veckan.

Dalqvist kallades till ett möte i helgen och i måndags träffade han förbundsle­dningen i Falköping. Sedan var det klart.

– Allt har gått väldigt snabbt och det känns jättebra att få leda ett svenskt landslag, tycker Dalqvist.

I ett första skede gäller anställnin­gen över de två återståend­e Emkvalmatc­herna mot Grekland borta och Azerbadzja­n hemma i januari nästa år. Därefter ska Dalqvist ha en ny sittning med förbundsle­dningen.

– VI ÄR överens att slutföra Em-kvalet – sedan får vi se om vi fortsätter samarbetet i framtiden också. Europa League och Em-kvalet har kostat en del pengar och en ny budget läggs först i slutet av det här året. Därefter vet vi hur satsningen ser ut.

”PERRA” KOM TILL Hylte/halmstad inför förra säsongen och gjorde succé direkt när han lotsade herrlaget till Sm-guld efter finalseger mot Linköping i våras.

Han kommer även fortsättni­ngsvis att träna mästarlage­t.

– Landslaget krockar aldrig med klubblaget. Visst, jag kommer att missa några dagar, men det spelar inte så stor roll. Om du fortsätter som förbundska­pten efter Em-kvalet stannar du kvar i H/H då?

– Alla som har hand om ett landslag är även klubblagst­ränare och skulle det bli så att jag förlänger ligger Hylte/halmstad väldigt bra till.

DALQVIST HAR EN gedigen bakgrund som både spelare och ledare.

Han har bland annat verkat som tränare i Japan tillsamman­s med legendaris­ke Anders Kristianss­on och har även ett år som proffsträn­are i Tyskland.

”Det går inte att tacka nej till ett sådant uppdrag.”

PER-ERIK DALQVIST

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? NYTT UPPDRAG. Hylte/halmstads guldtränar­e Per-erik Dalqvist tar över som förbundska­pten i herrlandsl­aget.
Bild: JARI VÄLITALO NYTT UPPDRAG. Hylte/halmstads guldtränar­e Per-erik Dalqvist tar över som förbundska­pten i herrlandsl­aget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden