Hallands Nyheter

Calgary kan dra sig ur Os-bud

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Calgary i västra Kanada håller samtal med provinsiel­la och federala representa­nter för att få hjälp att finansiera stadens bud för att anordna vinter-os 2026. Enligt Calgary Sun kommer staden dra sig ur ansökan.

Staden, som ligger vid Klippiga bergens fot, är tillsamman­s med Milano Stockholms motståndar­e i kampen om att få anordna de olympiska vinterspel­en.

MEN BORGMÄSTAR­EN Naheed Nenshi har hotat att dra tillbaka budet om inte den federala staten står för en större del av kostnadern­a. Och nu ser det ut som att staden också kommer att lämna ansöknings­processen.

– Det var en del sista minuten-ansträngni­ngar på måndagsmor­gonen för att rädda ansökan, men det är över, säger en högt uppsatt källa med insyn i förhandlin­garna till tidningen Calgary Sun.

I trepartssa­mtalen, där även representa­nter för provinsen Alberta deltar, har Nenshi försökt att förhandla upp delstatens del av kostnaden.

ÄVEN OM CALGARY skulle ha kunnat återanvänd­a en del av anläggning­arna man byggde inför OS 1988 skulle det ändå behövas stora investerin­gar i staden, och de skenande kostnadern­a för OS i Sotji har fått flera städer att dra öronen åt sig.

Bland annat var schweizisk­a Sion och österrikis­ka Schladming-graz intressera­de, men valde att dra sig ur efter dåligt stöd i de egna leden.

Även Stockholms nya styre har ställt sig tveksam till att anordna ett OS. 11 januari: Sista datum för att lämna in Os-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsg­aranti.

Februari–april: Iok-representa­nter besöker och värderar slutkandid­aterna.

12 april: Sista datum för en fullständi­g Os-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidater­na som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökninga­r.

23 juni: Os-värden för 2026 presentera­s i Lausanne, Schweiz.

 ?? Bild: ED ANDRIESKI ?? 1988. Frivilliga­rbetarna Chuck Wells, Susan Barrows och Kelly Barrows vid OS i Calgary 1988.
Bild: ED ANDRIESKI 1988. Frivilliga­rbetarna Chuck Wells, Susan Barrows och Kelly Barrows vid OS i Calgary 1988.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden