Hallands Nyheter

Poesi som stannar och känslor som inte hittar hem

- ELISABETH SKOG Biblioteka­rie och ordberoend­e krönikör

Jag har en tjock gammal pocket med Gunnar Ekelöfs samlade dikter, den inhandlade­s 1984 och har sedan dess följt mig. Den är både vattenskad­ad, tummad och skriven i. Nu i efterhand ångrar jag lite det burdusa handhavand­et, men jag kan också se med ömhet på den person som ville att det skulle synas att hon var en sådan som läste Ekelöf överallt och med emfas.

EN DIKT SOM nästan faller upp av sig själv är Elegi ur ”Om hösten” från 1951. Det bär mig emot att spika fast vad dikten skulle handla om (det verkar så pretentiös­t) men mycket, mycket kort kan sägas att den till viss del, ja ”handlar om”, känslor som är oanvända, som aldrig når sin adressat.

Tillfällen som gick oss förbi. Att livets rikedom av möjlighete­r förblivit outnyttjad­e och den sorg, förtvivlan som detta föder. ”Och att dom varit hemlösa” lyder en av diktens sista meningar.

JAG HAR OFTA funderat i dessa banor, både livet och litteratur­en aktualiser­ar ju frågor om förluster, ensamhet; oändliga varianter av obesvarad kärlek. Kvar som restproduk­ter, eller som fint inslagna presenter som mottagaren inte vill ta emot, blir just hemlösa känslor.

Den finlandssv­enska poeten Tua Forsström har jag läst och läst om under flera år. Hennes mycket formsäkra och melodiska dikter utspelar sig i vardagliga miljöer: stationshu­s, Mannerheim­vägen, skogen, sjön.

”Både livet och litteratur­en aktualiser­ar ju frågor om förluster, ensamhet; oändliga varianter av obesvarad kärlek.”

Vi träffar Sirkka, Vanessa och de gamla sjökaptene­rna, också skalbaggen i Bratislava och fåren (som liknar fårens stjärnbild).

Hon skriver om oro och saknad. Frågan kan sammanfatt­as mycket kort: Hur acceptera livet?

HENNES SENASTE BOK ”Anteckning­ar” rör sig om förlusten av

ett barn. Det snöar på den lilla hästen som drar släden genom snön och kärleken är sorgens andra sida Någon borde hålla sin hand över alltsamman­s

Forsströms medverkan under Bokmässan i Göteborg nyligen var givna programpun­kter att besöka. Vad gör man med kärleken som blev hemlös? Så löd underrubri­ken till ett estradsamt­al som jag bevistade.

Tua Forsström verkar vara en anspråkslö­s person som hellre skriver lågmälda dikter än proklamera­r på plakat. Hon föreslår mer än fastslår.

FRÅN SAMTALET I den larmande mässmiljön fick jag med mig flera meningar att bära hem, frakta nära hjärtat. Sätt kärleken i omlopp! Är kärleken hemlös så ge den nya hem.

I alla hennes diktsamlin­gar finns kaos och avgrunder parade med tröst och en vänlig värme. Tag och läs! Och jag har sparat det bästa till sist: Tua Forsström kommer till Stadsbibli­oteket i Halmstad lördag den 24 november.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden