Hallands Nyheter

Bon Jovi: ”Härligt att spela i Sverige”

- ANN EDLIDEN/TT

De har spelat ihop sedan de var 16 år och drar snart ut på ytterligar­e en världsturn­é. Men än har Jon Bon Jovi och David Bryan inte tröttnat på varandra. – Vi lever ett mindre kaotiskt liv nu än när vi var unga och spelade 240 dagar om året, säger Jon.

1983 vann en 21-årig Jon Bon Jovi en tävling för osajnade artister och satte ihop bandet som skulle göra avtryck i musikhisto­rien med låtar som Livin’ on a prayer och It’s my life. Nu, 35 år senare, ger sig Bon Jovi sig ut på en internatio­nell turné, som bland annat landar i Stockholm den 5 juni.

– Vi har alltid haft en härlig upplevelse när vi spelat i Sverige. Det kommer att bli jättefint att få köra extranumre­n när det fortfarand­e är ljust ute, säger Jon Bon Jovi.

HAN OCH KEYBOARDIS­TEN David Bryan är två av originalme­dlemmarna, den tredje är trummisen Tico Torres. De träffades i New Jersey när de var 16 och har hållit ihop ända sedan dess.

– Vi håller på med det vi älskar och det är en gåva att få göra det på den här nivån, säger Jon.

– Vi har bott ihop väldigt tätt så bandet är som en andra familj. Vi är verkligen lyckligt lottade, fyller David i.

De översvalla­nde tongångarn­a dämpas dock när frågan om den förre gitarriste­n Richie Sambora kommer upp. I april valdes Bon Jovi in i rockens Hall of fame och det var första gången på flera år som alla originalme­dlemmar i bandet samlades för att spela ihop. Sambora har varit tydlig med att han kan tänka sig att återvända om tillfälle ges.

– Jag vet inte om han kommer att spela med oss igen. Det var fint att träffa Richie igen och att fira. Men jag kan inte säga mer än så. Det * Bandet består av Bon Jovi-originalme­dlemmarna Jon Bon Jovi, David Bryan och Tico Torres. Basisten Hugh Mcdonald och gitarriste­n Phil X har tillkommit senare, Phil X efter att Richie Sambora hoppade av 2013 av personliga skäl. Bandet bildades i Sayreville, New Jersey 1983 och när de valdes in i Rock and Roll Hall of Fame tidigare i år utsåg New Jerseys guvernör den 14 april till Bon Jovi-dagen.

* Deras största hits är Livin’ on a prayer, It’s my life och You give love a bad name, samt balladerna Bed of roses och Always. De har släppt 13 studioalbu­m och sålt mer än 100 miljoner skivor.

* This house is not for sale släpptes 2016 och är Bon Jovis första album utan Sambora.

* Bon Jovi spelar i Stockholm den 5 juni nästa år.

finns ingen som kan sia om framtiden, säger Jon.

BANDET FICK EN nytändning 2000, när albumet Crush och låten It’s my life introducer­ade dem för en ny generation och hamnade på topplistor­na över hela världen. Låten skrevs av Jon Bon Jovi och Richie Sambora i samarbete med Max Martin, som då fått sitt internatio­nella genombrott två år tidigare med Britney Spears ...Baby one more time.

– Han är en underbar kille och en fantastisk talang. Han har fortfarand­e fingret i luften och kan följa musiktrend­erna. Jag träffar honom då och då, nyligen fick jag vara med när han valdes in i låtskrivar­nas Hall of fame, säger Jon.

Hade ni kunnat tänka er att samarbeta med honom igen?

– När som helst. Det är snart 20 år sedan, men han är en otrolig låtskrivar­e.

VÄRLDSTURN­ÉN MED NYA albumet This house is not for sale tar bandet till bland annat Japan, Australien och nästa år Stockholm. Men det intensiva rockstjärn­elivet från förr har mildrats när de nu kan välja själva var, när och hur de vill spela, säger Jon.

– När man var ung och jagade stjärnglan­sen var turnerande­t det bästa som fanns. Vi hade lyxen att göra det vi ville, men det är skönare nu när man inte är utmattad hela tiden.

 ?? Bild: SILVIA IZQUIERDO ?? TRIVS BRA. ”Vi håller på med det vi älskar och det är en gåva att få göra det på den här nivån”, säger Jon Bon Jovi.
Bild: SILVIA IZQUIERDO TRIVS BRA. ”Vi håller på med det vi älskar och det är en gåva att få göra det på den här nivån”, säger Jon Bon Jovi.
 ?? Bild: DREW GURIAN ?? BANDET. Phil X, Hugh Mcdonald, Tico Torres, Jon Bon Jovi och David Bryan valdes in i Rock and Roll Hall of Fame tidigare i år.
Bild: DREW GURIAN BANDET. Phil X, Hugh Mcdonald, Tico Torres, Jon Bon Jovi och David Bryan valdes in i Rock and Roll Hall of Fame tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden